Савез хокеја на леду Хрватске

С Википедије, слободне енциклопедије
Хокејашки савез Хрватске
Грб савеза
Спортхокеј на леду
Изворно имеHrvatski savez hokeja na ledu
Основан9. децембар 1935.
СедиштеТрг К. Ћосића 11, Загреб
Члан ИИХФ од6. мај 1992.
ПредседникНикола Свигир
Репрезентација М29. место (2013)
Репрезентација Ж24. место (2013)
hrhokej.net

Хокејашки савез Хрватске (хрв. Hrvatski savez hokeja na ledu) кровна је спортска организација задужена за хокеј на леду и инлајн хокеј на подручју Републике Хрватске.

Савез координира рад хрватске мушке и женске хокејашке репрезентације, те организује домаћа првенствена такмичења у хокеју на леду и инлајн хокеју.

Пуноправни је члан Светске хокејашке федерације (ИИХФ) од 6. маја 1992. године.

Историјат хокеја на леду у Хрватској[уреди | уреди извор]

Прва хокејашка утакмица на отвореном на подручју Хрватске одиграна је у зиму 1916. у Загребу између ХАШК-а и ПХСД-а. Нешто касније 1922. основано је и локално загребачко удружење за промоцију клизања, скијања и хокеја на леду.

Прва утакмица по канадским (стандардним) хокејашким правилима одиграна је 3. фебруара 1924. на природном леду крај некадашњег хотела „Еспланаде“ између ХАШК-а и Загребачког клизачког друштва, коју је ХАШК добио са 4:1.

Хокеј као спорт доживљава интензивнији развој почетком 1930-их оснивањем 4 хокејашке секције у у оквирима спортских друштава Маратон и Конкордија у Загребу, Карловачког спортског друштва из Карловца, те у оквирима сисачке Славије (1931) и у Вараждину (1935).

Савез клизања и хокеја на леду Хрватске основан је у Загребу 9. децембра 1935. године са циљем детаљније промоције ових зимских спортова у том делу тадашње Југославије.

Прво првенство тадашње Бановине Хрватске одржано је 1938. уз учешће клубова из Загреба, Сиска, Карловца и Вараждина.

До интензивнијег развоја хокејашког спорта у Хрватској долази након Другог светског рата. Први значајнији успех хрватских клубова биле су титуле првака ФНР Југославије које је у сезонама 1946. и 1949. освајала загребачка Младост (основана 1946. на иницијативу Драгутина Фридриха). Годину дана касније у Загребу је основан још један хокејашки клуб КХЛ Загреб који се 1960. фузионисао са новооснованим клубом Медвешчаком. Исте године на Шалати у Загребу је постављена и прва подлога са вештачким ледом.

Године 1966. у Загребу је одржано и светско првенство у хокеју на леду групе Б. Друга вештачка ледена површина постављена је 1971. у загребачком Дому спортова.

Хрватски савез хокеја на леду примљен је у пуноправно чланство ИИХФ6. маја 1992. године

Савез у бројкама[уреди | уреди извор]

Према подацима ИИХФ-а (из 2013) на територији Хрватске постоје укупно 552 регистрована играча (од чега 51 женски) и 15 лиценцираних судија. У земљи постоје и два затворена и 4 отворена терена за хокеј на леду.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]