Сага о Гренланђанима

С Википедије, слободне енциклопедије
Сага о Гренланђанима
I. E. C. Rasmussen - Sommernat under den Grønlandske Kyst circa Aar 1000.jpg
Лето на гренландској обали око 1000. године (Карл Расмусен)
Настанак
Ориг. насловGrænlendinga saga
Ауторнепознат
ЗемљаИсланд
Језикстаронордијски, исландски
Садржај
Жанрсага, историјска хроника
ТемаВикиншка открића Гренланда и Северне Америке
Издавање
ИздавањеÍslenzk fornrit (1933)
Серија(л)Винландске саге
Саге о Исланђанима

Сага о Гренланђанима (исл. Grænlendinga saga) једна је од средњовековних исландских сага из циклуса Сага о Исланђанима. Један је од два књижевно-историјска рукописа, поред Саге о Ерику Црвеном, који чини Винландске саге чија основна тематика су Викиншка истраживања и освајања на тлу Гренланда и Северне Америке.

У саги се говори о колонизацији Гренланда од стране Ерика Црвеног и његових потомака и следбеника, а помињу се и експедиције ка Винланду. Дело описује догађаје који су се десили у периоду измеу 970. и 1030. и верује се да је оригинални рукопис настао током XIII века. Првобитни рукопис чији аутор није познат није сачуван, а најстарија позната верзија потиче из збирке рукописа Flateyjarbók настале током XIV века.

Иако је значајан део саге заснован на митолошким елементима у многим деловима се описују догађаји који се сматрају историјски релевантним, те се тако обе Винландске саге сматрају валидним историјским изворима везаним за географска открића у Северном Атлантику током средњег века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]