Сага о Гренланђанима

С Википедије, слободне енциклопедије

Сага о Гренланђанима
Лето на гренландској обали око 1000. године (Карл Расмусен)
Настанак
Ориг. насловGrænlendinga saga
Ауторнепознат
ЗемљаИсланд
Језикстаронордијски, исландски
Садржај
Жанр / врста деласага, историјска хроника
ТемаВикиншка открића Гренланда и Северне Америке
Издавање
ИздавањеÍslenzk fornrit (1933)
Серија(л)Винландске саге
Саге о Исланђанима

Сага о Гренланђанима (исл. Grænlendinga saga) једна је од средњовековних исландских сага из циклуса Сага о Исланђанима. Један је од два књижевно-историјска рукописа, поред Саге о Ерику Црвеном, који чини Винландске саге чија основна тематика су Викиншка истраживања и освајања на тлу Гренланда и Северне Америке.

У саги се говори о колонизацији Гренланда од стране Ерика Црвеног и његових потомака и следбеника, а помињу се и експедиције ка Винланду. Дело описује догађаје који су се десили у периоду измеу 970. и 1030. и верује се да је оригинални рукопис настао током XIII века. Првобитни рукопис чији аутор није познат није сачуван, а најстарија позната верзија потиче из збирке рукописа Flateyjarbók настале током XIV века.

Иако је значајан део саге заснован на митолошким елементима у многим деловима се описују догађаји који се сматрају историјски релевантним, те се тако обе Винландске саге сматрају валидним историјским изворима везаним за географска открића у Северном Атлантику током средњег века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]