Сазвежђе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сазвежђе Орион једно од најуочљивијих и познатијих сазвежђа на небу. Означене су имагинарне линије (зелена) која повезују звезде и дају лик митског ловца Ориона, као и границе овог сазвежђа обележене жутом линијом.

Сазвежђе или констелација звезда је део звезданог неба у којем група звезда блиских једна другој заједно образују неки имагинаран лик кад се међусобно споје замишљеним линијама. У обичном говору, сазвежђе представља оно што астрономи називају астеризам: групу небеских тела, најчешће звезда, која изгледају тако да образују одређени лик на небу или су барем визуелно повезана једна за друге.

У астрономији, ипак, сазвежђе је један део неба који садржи сва небеска тела која се у њему налазе. Подела неба по сазвежђима има историјску основу, али су модерна сазвежђа прецизно одвојена једних од других познатим границама међу њима. Међународна астрономска унија је 1929. године направила листу од 88 модерних сазвежђа, са тачно познатим границама тако да свака тачка неба припада само једном сазвежђу. Велики број сазвежђа потичу још из Месопотамије и Старе Грчке, а углавном вуку имена из грчке митологије.

Сазвежђа се деле по годишњим добима када се најбоље виде на пролећна сазвежђа, летња сазвежђа, јесења сазвежђа и зимска сазвежђа. И постоје још две посебне групе сазвежђа, циркумполарна и антициркумполарна. Циркумполарна су она која се виде увек са одређене тачке на Земљи, док су антициркумполарна она сазвежђа која се никад не могу видети са одређене тачке на планети.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]