Пређи на садржај

Троугао (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сазвежђе Троугао)

Троугао
Сазвежђе
Троугао
Латинско имеTriangulum
СкраћеницаTri
ГенитивTrianguli
Симболизујетроугао или делту Нила
Ректасцензија2
Деклинација+30[1]
Површина132 sq. deg. (78)
Најсјајнија звездабета Троугла (3m)
Метеорски ројевинема
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −60°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у децембру.
Сазвежђе Троугао (Triangulum Majus) са суседним сазвежђиа у атласу Јоханеса Хевелија. Види се сада опсолентно сазвежђе Мали троугао (Triangulum Minus).
Слика је у огледалу, тј. замењене су лева и десна страна у складу са тадашњом праксом да се небеска сфера приказује „гледано споља“.

Троугао (лат. Triangulum) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Првобитно је названо Deltoton, по делти Нила. У 17. веку је пољски астроном Петар Планције поред Троугла сместио и Мали троугао (Triangulum Minus), али се то сазвежђе више не користи. Троугао је једно од најмањих сазвежђа северне хемисфере.

Звезде[уреди | уреди извор]

Најсјајнија звезда у Троуглу је бета, магнитуде 3. Овај бели џин, некад називан и Deltotum је од Сунца удаљен приближно 124 светлосне године.

Друга по магнитуди је алфа Троугла, спектроскопска двојна звезда која је од Сунца удаљена 64,1 светслосну годину. Њена традиционална имена (Mothallah, Rasal Muthallah или Caput Trianguli) значе „глава троугла“. Примарна компонента је жутобели субџин, а пратилац је удаљен мање од шест милиона километара. Магнитуда алфе Троугла је 3,41.

Делта троугла је такође спектроскопска двојна звезда чије су компоненте жути и наранџасти патуљак. Од Сунца је удаљена око 35 светлосних година, а магнитуде је 4,87.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

Спирална галаксија М33 (галаксија Троугао).

У Троуглу се налази један Месјеов објекат — М33 или галаксија Троугао. М33 је трећа највећа галаксија у Локалној групи, пречника 50.000 светлосних година. Удаљена је од Сунца око 3 милиона светлосних година, а по типу је спирална галаксија.

У Троуглу се налази и неколико других галаксија, али ниједна сјајнија од 11. магнитуде. Највећа је спирална галаксија са пречком NGC 925, удаљена од Сунца око 45 милиона светлосних година.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Triangulum, Constellation Boundary”. The Constellations. International Astronomical Union. Приступљено 24. 5. 2013. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]