Салона

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Остаци Салоне

Салона (латински: Salona) је био антички град илирског племена Далмати из првог миленијума п. н. е.[1] који се се налази близу града Солина (код Сплита).

Град су основали Грци у 3. веку п. н. е. Средином 2. века п. н. е. освајају га Далмати, а 78/76. п. н. е. Римљани. Након римских освајања, на темељима најстаријег дела града (латински: Urbs vetus) развио се римски град. Током рата између Помпеја и Цезара, Салона је стала на страну победника, што је град довело на место које је пре тога заузимала Иса (латински: Issa, на месту данашњег града Виса), чиме је Салона постала престоница римске провинције Далмације. Када се римски цар Диоклецијан повукао са власти, у околини је подигао монуметалну палату, данас познату као Диоклецијанова палата.[2] Ова палата је постала језгро око које је настао данашњи град Сплит. Од 4. века град постаје епископски центар (латински: sancta ecclesia catholica Salonitana). Између 449. и 458. град нападају Хуни и Готи.[3] Салона је знатно оштећена инвазијом Авара и Словена 614. и 639. године.[4]

Град је у време највећег процвата имао око 50.000 становника унутар градских зидина. Дужина бедема је износила 40.000 m. На западу је настао латински: Urbs Occidentalis, а на истоку Urbs Orientalis. И данас су видљиви остаци амфитеатра, форума, терми, врата, бедема и канализационог система града. Најпознатија некропола из царског периода је латински: in horto Metrodori, а из хришћанског периода гробље на Манастиринама.

Истраживањем хрватског археолога Фране Булића започело је проучавање историје Салоне.

Референце[уреди]

  1. ^ Solin early history, Приступљено 24. 4. 2013.
  2. ^ C.Michael Hogan, "Diocletian's Palace", The Megalithic Portal, A. Burnham ed, Приступљено 24. 4. 2013.
  3. ^ Вински З., О ровашеним фибулама Острогота и Тиринжана поводом ријетког тириншког налаза у Салони, ВАМЗ III. pp. 6-7, Загреб 1972—1973.
  4. ^ Charles George Herbermann, The Catholic Encyclopedia: An International Work of Reference (1913)

Спољашње везе[уреди]