Сало Флор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сало Флор
Salo Flohr 1933.jpg
Сало Флор
Датум рођења 21. новембар 1908.
Место рођења Горондек
 Аустроугарска
Датум смрти 18. јули 1983.
Место смрти Москва
 СССР

Сало Флор (рус. Саломон (Сало) Михайлович Флор; Горондек, 21. новембар 1908Москва, 18. јули 1983) је био чехословачко-совјетски шахиста.

Биографија[уреди]

Рођен је 21. новембра 1908. у Городенки, у тадашњој Аустроугарској (данас Украјина), као други син од родитеља Јевреја, средње класе. На почетку Првог светског рата, пошто су му родитељи убијени у етничким сукобима као сироче бива усвојен у оближњој Чехословачкој.

У тинејџерским данима Сало је показивао инересовање за шах (прилично поштован од европских Јевреја). 1924. у Прагу добро познати мајстори Рети и Спилман играли су симултанку о којој је Сало извештавао. Током следеће четири године се интензивног самообразовао, тако да је стекао знање као да је био члан неког локалног клуба. 1928/29 заузима прво место на Меморијалном турниру Каутског и постаје шампион Прага.

Шаховска каријера[уреди]

1929. је учесник свог првог међународног турнира у Словенији. На свом међународном дебију заузима друго место иза бриљантног Акибе Рубинштајна.

Флорова најбоље играчке године су у периоду 1930-38. Аљехин је био на врху, Капабланка на другом месту, а Флор је заузимао солидно треће место у свету. Комплетна листа турнира на којима је учествовао и побеђивао је изузетно дуга.

У мечу 1932. ремизирао је са Евеом и поразио Султан Кана; 1933. ремизира са Ботвиником и побеђује Гроба. На турниру у Хејстингсу побеђује 1931/32 и 1934/35 године. 1935. је поделио прво место са Ботвиником, а 1936. у Маргејту је освојио титулу.

Други светски рат[уреди]

У то време, Чехословачка је била нова нација која се тешко борила за политичку и културну независност (растргана између Нациста на југу и Совјета на северу). У том времену су били потребни „хероји“, и звезда у успону Сало Флор је био подесан за то. Ускоро постаје национални херој.

На основу својих резултата ФИДЕ га именује као званичног изазивача светском прваку Аљехину, и преговори око меча су отпочели. Ово је био разлог што је Флор отпутовао у Холандију 1938. на AVRO турнир.

Пристигле су га ускоро вести о претњи инвазијом на Чехословачку, која је била без савезника и војно ослабљена. Брзо је окупурана од нацистичких регименти. Чехословачка је постала протекторат Трећег рајха. Флор је био у немогућности да се врати у домовину јер су границе биле затворене; његова породица није могла да изађе са новоформиране територије. Флор је технички био персона нон грата и одлучује да играо у Холандији. Постигао је врло скроман резултат на турниру.

Постаје држављанин СССР-а[уреди]

Флор се активно ангажовао у борби против нациста. 1942. постаје држављанин Совјетског Савеза. Та одлука има снажну подршку његовог пријатеља Ботвиника, који је имао добре позиције у совјетској политичкој хијерархији (шах је постао „пролетерска едукација и рекреација“ par excellence по Марксу). На крају рата Флор се преселио са својом породицом у Москву.

После преласка у СССР постао је познат као „реми мајстор“. Умро је 18. јула 1983. у Москви, СССР.

Шаховски аутор[уреди]

После 1948. постао је аналитичар у тиму Михаила Ботвиника и престао је са активним такмичењем, а писао је шаховске чланке за совјетску штампу. Био је један од најбољих шаховских писаца.

  • Сало Флор: 12th Chess Tournament of Nations [Moscow 1956 Olympiad], Moscow, Fiskultura i Sport, 1957 (Russian).
  • Сало Флор: Salo Flohr's Best Games of Chess, (translated from the Russian by Gregory S. Donges), Davenport, Iowa, Thinker's Press. 1985. ISBN 978-0-938650-34-8..
  • Viktor D. Baturinsky (Hg): Grandmaster Flohr, Moscow, Fiskultura i Sport, 1985 (Russian).
  • Helmut Wieteck: Salo Flohr und das Schachleben in der Tschechoslawakei, Hamburg, Neu-Jung Verlag. 2005. ISBN 978-3-933648-26-6. (German).

Спољашње везе[уреди]