Самит Г8 (Ђенова, 2001)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. самит групе Г8 је одржан у италијанском граду Ђенови, између 18. и 22. јула 2001. године. Тај састанак је засењен тешким сукобима између италијанских снага безбедности и антиглобалиста, при којима је један демонстрант убијен а више стотина, због грубих интервенција полиције, дијелом теже повријеђено. Правно освјетљавање тих догађаја судским процесима, траје још увијек.

Позадина самита[уреди | уреди извор]

Италијански премијер Силвио Берлускони је позвао представнике Г8 на самит у Ђенови. Док су шефови држава и влада најбогатијих држава свијета присуствовали конференцији у палати Доће (итал. Palazzo Ducale), због лоших искустава на прошлим самитима, провођене су веома строге мјере предострожности, са циљем „умиривања протеста“. Италија је за вријеме одржавања самита, суспендовала Шенгенски споразум и на границама вршила детаљне контроле путника и пртљага. У самој Ђенови је мобилисано 20.000 полицајаца и карабинијера. Прије почетка самита су поједини медији и политичари упозоравали на опасност ескалације сукоба „као у грађанском рату“.

Демостранти (Corso Europa), 20. јул 2001
Запаљени ауто (Via Montevideo), 20. јул 2001
Напад полиције (Corso Torino), 20. јул 2001

Ескалација[уреди | уреди извор]

Италијанска полиција је антиглобалисте нападала веома грубо. Ухапшен и повријеђен је велики број мирних демонстраната. Многи од њих су неко вријеме провели у затвору Болцането, како су касније многи објавили, у правном вакууму, мучени, злостављани и дјелимично без медицинске помоћи[1][2]. Полиција је припаднике црног блока, који су у највећој мјери били одговорни за нереде, највећим дијелом избјегавала[1]. Примијећена и документована је и сарадња полиције и црног блока[1].

Догађаји на самиту Г8 у Ђенови су и од независних организација, као на примјер „амнести интернешионал“ (amnesty international), оштро осуђени. Њихови представници су у контексту тих догађаја, говорили о најтежем укидању основних демократских права од стране државних органа од Другог свјетског рата.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Избор из новинских издања после самита Архивирано на сајту Wayback Machine (27. септембар 2007) (језик: немачки)
  2. ^ Свједочење Улриха Бранда о догађајима у Ђенови Архивирано на сајту Wayback Machine (27. септембар 2007) (језик: немачки)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]