Самоходни циркулар

С Википедије, слободне енциклопедије
Музејски примерак: Самоходни циркулар Ланц из 1922. године, изложен у Музеју Зинхајм ауто и техник. Произвео га је Хајнрих Ланц, немачки произвођач пољопривредних стројева и вучних мотора.

Самоходни циркулар или цепач дрва је возило опремљено трачном или кружном тестером, које се користи у дрвној индустрији и намењено је за сечење већих трупаца на мање, погодне за пећи на дрва. Користи се углавном у јесен или рану зиму, када је потражња за огревним дрветом највећа.

Самоходни циркулар познат је и по народним називима немачког порекла (нем. Бандсаге: трачна тестера): банзек, бансек, бансег или банцек (не бонсек).

Први самоходни циркулар направљен је 1900. године, а за првог произвођача овог возила у Европи сматра се немачка компанија Каелбле из Бакнанга.[1]

Ова возила користе углавном дизел моторе разних произвођача, најчешће „аран” и „ломбардини”.

На Западу су ова возила била у честој употреби међу трговцима дрветом све до 1960-их. У источној Европи се још увек често може видети у јесен и рану зиму, када је потражња за огревним дрветом највећа. Занатлије у Србији, које се баве цепањем огревног дрвета, понекад користе своје ручно рађене самоходне циркуларе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Andreas Brunold. „Der Wandel der Industriegesellschaft am Beispiel der Stadt Backnang” [Трансформација индустријског друштва на примеру града Бакнанга]. www.mediaculture-online.de. Архивирано из оригинала 30. 11. 2010. г. Приступљено 23. 12. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]