Пређи на садржај

Самјуел Ричардсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Самјуел Ричардсон
Самјуел Ричардсон, портрет из 1750.
Лични подаци
Датум рођења(1689-08-19)19. август 1689.
Место рођењаМекворт, Дарбишир, Енглеска
Датум смрти4. јул 1761.(1761-07-04) (71 год.)
Место смртиПарсонс Грин, Лондон, Велика Британија

Самјуел Ричардсон (Мекворт, Дарбишир, 19. август 1689Парсонс Грин, Лондон, 4. јул 1761) био је енглески књижевник.[1]

Зачетник је енглеског психолошког романа и први представник сентиментализма у европској књижевности. Штампар по занимању, 1740. године објавио је (анонимно) роман „Памела, или награђена крепост“, у облику збирке писама и с изразитом морализаторском наменом. И остала два романа: „Клариса, или повест младе даме“, његово најуспешније остварење, и „Повест Сер Чарлса Грандисона“, објављена такође анонимно и писана у облику посланица које имају сличну тенденцију.

Књижевноисторијска вредност Ричардсонових дела још је већа: у Француској га је у целини превео Антоан Франсоа Прево, Русо се водио њиме у Новој Хелоизи, у Немачкој је Ричардсоновим стопама пошао Лесинг у „Miss Sara Sampson“, а Гете у Вертеру; у Италији је Карло Голдони постигао велики успех двема позоришним адаптацијама Памеле; у Енглеској се његов утицај осећа код Стерна и Остин и у деловању једне јаке антиричардсоновске студије, из које је, уз многе пародије и травестије, потекао и Филдингов првенац „Joseph Andrews“.

Дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Samuel Richardson | 18th Century English Novelist & Pioneer of the Novel | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-19. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]