Сандићева кућа у Зрењанину

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сандићева кућа у Зрењанину
Сандићева кућа у Зрењанину.JPG
Сандићева кућа
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1790.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Сандићева кућа у Зрењанину је подигнута 1790. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед куће[уреди]

Подигнута је тако да ужом страном, на којој су два прозора, постављена према улици. Грађена је од набоја, двосливног крова покривеног трском са наглашено испуштеном стрехом дух дворишне стране. Састоји се од пет просторија у низу: стајаћа соба, кухиња са подоџаком, мања соба, остава и штала. Собе су међусобно и са спољном средином повезане преко кухиње, док су друге две просторије засебне. Штала је зидана опеком и облепљена блатом, што упућује на претпоставку да је касније призидана.

На чеоној страни је постављена плоча са натписом који обавештава да је у овој кући живео Александар Сандић (1836–1908), књижевник и писар Вука Караџића. Студирао је право и словенску филологију у Бечу. Био је професор гимназије у Сремским Карловцима и Новом Саду и учествовао у раду Матице српске и новосадског Српског народног позоришта. Превео је десетак позоришних комада, проучавао стару српску књижевност и бавио се публицистиком.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.