Сандра О

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сандра Оу)
Сандра О
Име по рођењуСандра Мију О
Датум рођења(1971-07-20)20. јул 1971.(52 год.)
Место рођењаНепијан, Онтарио
 Канада
Занимањеглумица
Активни период1989–сада
СупружникАлександар Пејн (2003—2006)

Сандра Мију О (Непијан, 20. јул 1971) је канадска глумица која се прославила улогом Кристине Јенг у серији „Увод у анатомију”, режираној у САД.[1] За своју улогу освојила је награду „Златни глобус”, две награде „Screen Actors Guild Awards” и пет номинација за награду „Primetime Emmy” за изузетну глумицу у драмској серији. Такође је имала улогу у драмској серији „Арлис”.

Младост[уреди | уреди извор]

О је рођена 20. јула 1971. године у Непијану, предграђу Отаве, у породици корејских имиграната, О Џунсу (Џон) и О Јоунгнам, који су се преселили у Канаду почетком 1960-их.[2] (По корејском обичају, презиме је наведено прво.) Њен отац је бизнисмен и мајка биохемичар.[3] Има брата Реја и сестру Грејс. Одрасла је у побожном хришћанском домаћинству, живећи на Кемвуд Крекценту у Непеану, гдје је почела глумити и бавити се балетом у раном добу.[4] Одрастајући, О је била једна од ријетких дјевојака азијског поријекла у Непеану.[5]

Сандра О 2011

Са 10 година играла је "Чаробњак из Оза" у музичкој класи "Канадска гуска".[6] Касније, основала је БАСЕ за заштиту животне средине (Борден Активни Студенти за Заштиту Животне Средине), водећи кампању против употребе стиропора. У средњој школи је изабрана за предсједника Студентског савјета. Такође је свирала флауту и наставила обуку за балет и глумачке студије, иако је знала да "није довољно добра да буде професионална плесачица" и да се фокусира на глуму. Ишла је на драмску наставу, учествовала у школским драмама и придружила се драмском клубу, гдје је учествовала на "Канадаским играма" и "Играј високо", комедијској групи. Против савјета својих родитеља одбила је четверогодишњу стипендију за новинарство на Универзитету Карлетон за студирање драме на престижној Националној позоришној школи у Канади у Монтреалу, која јој је платила стипендију. О је рекла родитељима да ће покушати глумити неколико година, и ако то не успије, вратити се на универзитет. Рефлектујући на одлазном универзитету, О је рекла: "Ја сам једина особа у мојој породици која у нечему нема мастер".[7] Убрзо по завршетку Школе Народног позоришта 1993. глумила је у продукцији филма Дејвида Маметове. Отприлике у исто вријеме, добила је улогу у биографским ТВ филмовима двије значајне кинеско-канадске жене: ауторка Ванкувера Евелин Лау у Дневнику Евелин Лау (О је освојила улогу у конкуренцији више од 1.000 других који су се бавили аудицијом); и као Адриен Кларксон у Биографији Кларксоновог живота.

Каријера[уреди | уреди извор]

1994–2004: Почетак[уреди | уреди извор]

О је дошла у Канаду да игра главну улогу у канадском филму "Дупла срећа" (1994), играјући Џејд Ли-а, двадесетогодишњу кинеско-канадску жену која је преговарала о њеним жељама са њеним родитељима. Филм је добио критичко признање, а Роџер Еберт похвалио је "топлу представу" Сандре. Џанет Маслин, из Њујорк Тајмса, такође је похвалила њену изведбу, рекавши: "Перформанс госпође О чини Џејд паметном, хероином коју нећемо тако лако заборавити ". Освојила је награду за најбољу улогу.[8] Године 1997. појавила се у филму "Бин", играјући улогу Бернике, ПР менаџера уметничке галерије. Њен други канадски филм укључује "Дуг живот, Срећа & Просперитети и Прошла ноћ" (1998), за који је поново освојила награду најбоље глумице. Била је убачена у драму "Плес на Плавој Игуани" (2000), играјући стрипера у одраслом плесном клубу насупрот Дарил Ханах. Филм је добио неколико критика, иако је О хваљена због њеног наступа. Преглед Њујорк Тајмс-а је рекао: "О, направите највећу могућност да истражите угрожену површину испод свог карактера." Исте године се појавила у драми "Буђење мртвог". Године 2002, О се појавила у породичној комедији "Велики дебели лажов", након чега је играла улогу у "Пун Фронтал" Стивена Спилгерга.

О је добила критичку похвалу за својих шест сезона као Рита Ву, помоћница председника главне спортске агенције, на серији Арлис, добивши награду за најбољу супругу у комедији и награду за најбољу глумицу у Комедији за свој рад. Такође је направила неколико гостујућих наступа у серији Популар (1999), гдје је играла наставника друштвених наука и гостовала у телевизијској серији Кунг Фу. Године 2003, играла је у споредној улози против Диане Лејн у филму "Испод Сунца", а затим је играла у драми "Стране пута" (2004) Александра Пејна. Она сматра да су "Стране пута" и "Испод Сунца" једни од два најбоља филма која је направила.

2005–14: Увод у анатомију[уреди | уреди извор]

Године 2005, О се појавила у неколико филмова, укључујући контроверзни трилер Дејвида Слејда "Горки слаткиш"; и независној антологијској драми "3 Игле" (2005), насупрот Клои Севигњи и Олимпије Дукакис, у којој игра католичку сестру у афричком селу са сидом. Исте године, О почиње да глуми у улози Кристине Јенг у првој сезони оног што је постало култна серија "Увод у анатомију". Њена дугогодишња улога донијела јој је награду Златни глобус за најбољу глумицу у 2005. години и награду 2006. године за изванредне перформансе женског глумца у драмској серији. У јулу 2009, добила је своју пету узастопну Еми номинацију за свој рад на серији. У августу 2013. године О је најавила да ће десета сезона програма бити њена последња сезона.

Увод у Анатомију

Осим њеног рада у Уводу у анатомију, О је наставила да се појављује у филмовима. Била је узбудљива у трилеру "Ноћни слушач" (2006), уз Робин Вилијамса и Тони Колет; играла је суперхероја у комедији "Бранитељ"(2009); Рамона и Безус (2010); и у критички признатој драми "Зечија рупа" (2010), насупрот Никол Кидман и Арон Екарта.

Такође је урадила неколико гласовних улога у анимацији, укључујући и неколико гостовања у Америчком змају: О је био домаћин 28. Џени награде 3. марта 2008.https://www.academy.ca/ Године 2009, О је наступила у "Људском говору", документарном играном филму који користи драмске и музичке представе писама, дневника и говора свакодневних Американаца, заснованих на историји Сједињених Држава Ховарда Зин-а. Током вансезонске паузе снимања Увода у анатомију 2010, Сандра О је преузела улогу Сарах Чен у британској криминалистичкој драми "Трн". Усвојила је интензивну дијалектну обуку како би играла свој британски карактер.

28. јуна 2011. године објављено је да ће О добити звијезду на канадској Улици славних; примљена је 1. октобра у Елгин театру у Торонту. У 2013. години, О је формално најавила да ће на крају десете сезоне напустити Увод у анатомију. О је напустила серију у финалу сезоне.

2013−данас: Остали филмски пројекти[уреди | уреди извор]

У октобру 2014. године, О је најавила да ће се удружити са канадском режисерком Ан Мари Флеминг ради сарадње на анимираном филму под именом "Коњски прозори". Такође се појавила у подршци у филму Теми (2014), играјући супругу Кати Бејтса.

У 2015. години глумила је у комедији "Ружни дјечаци". О је почела снимање комедијског филма "Мачија борба" (2016) у Њујорку у децембру 2015. године.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

О је била у вези са филмаџијом Александром Пејном пет година. Они су се вјенчали 1. јануара 2003. године, растали су се почетком 2005. године и разведени су од краја 2006. године.[9]

Дана 8. јула 2013. године, Сандра О је добила кључ за град Отава, Онтарио, од градоначелника Џима Вотсона.[10]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Година Номинације Награде Резултат
1994 Дупла срећа Најбољи перформанс освојила
1998 Прошла ноћ Најбољи перформанс освојила
1998 Прошла ноћ Најбоља глумица освојила
2004 Стране пута Најбоља глумица освојила
2004 Стране пута Најбоља глумица освојила
2004 Стране пута Најбољи перформанс освојила
2004 Стране пута Најбоља споредна улога освојила
2004 Стране пута Најбољи перформанс освојила
2005 Увод у анатомију Најбоља споредна улога номинована
2005 Увод у анатомију Најбоља споредна улога номинована
2005 Увод у анатомију Најбоља споредна улога номинована
2006 Увод у анатомију Најбољи перформанс номинована
2006 Увод у анатомију Најбоља глумица номинована
2007 Увод у анатомију Најбољи перформанс освојила
2007 Увод у анатомију Најбољи перформанс номинована
2008 Увод у анатомију Најбоља глумица номинована
2008 Увод у анатомију Најбоља споредна улога номинована
2009 Увод у анатомију Најбоља споредна улога номинована
2015 Увод у анатомију Омиљена ТВ личност која нам недостаје освојила

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]