Санџак (1943—1945)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Санџак

Sandzak 1943 1945 sr.png
Подручје у надлежности Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака (ЗАВНОС-а), 1943-1945. године.
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља Југославија
Главни град Нови Пазар
Друштво
Званични језици српскохрватски
Валута југословенски динар
Владавина
Облик владавине социјализам
Титула владара Председник председништва ЗАВНО Санџака
Владар Сретен Вукосављевић
Оснивање 1943.
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Портал:Историја

Санџак је од 1943. до 1945. године, у оквиру новог социјалистичког поретка који се изграђивао у Југославији, био третиран као засебна политичко-територијална јединица Југославије. У том периоду, врховну власт на ослобођеној територији Санџака чинило је Земаљско антифашистичко веће народног ослобођења Санџака (ЗАВНОС), најважније народно представничко, законодавано и извршно тело и политичко руководство НОБ-а у Санџаку.

Оснивачка скупштина ЗАВНОС-а одржана је 20. и 21. новембра 1943. у Пљевљима. У то време, подручје Санџака налазило се под окупацијом Сила Осовине и било је административно подељено између Црне Горе и Недићеве Србије, док су делови регије били у саставу ослобођене партизанске територије.

Први председник Председништва ЗАВНОС-а био је Сретен Вукосављевић. ЗАВНОС је имао следећу организациону структуру: Председништво, Извршни одбор, 7 одсека — управни, привредно-финасијски, просветни, информативно-пропагандни, социјални, здраствени и верски. Подручје на којем је ЗАВНОС имао јурисдикцију чинило је 8 санџачких срезова: дежевски, сјенички, прибојски, пријепољски, штавички, нововарошки, бјелопољски и пљеваљски.

Покренут је лист „Глас Санџака’’, орган ЗАВНОС-а, који је почео да излази 15. јуна 1944. године. Извршни одбор (влада Санџака) је био стално у покрету, а након коначног ослобођења Санџака 13. јануара 1945. године био је смештен у Новом Пазару.

Коначна арбитража о статусу Санџака извршена је на петој седници Председништва АВНОЈ-а која је одржана 24. фебруара 1945. године. Тада је истакнуто да положај Санџака треба решити на начин да се дежевски, сјенички, прибојски, пријепољски, штавички и нововарошки срез припоје федералној Србији, а бјелопољски и пљеваљски срез Црној Гори. 26-27. марта 1945. године у Новом Пазару је одржана Обласна конференција КПЈ за Санџак на којој су подржана опредељења АВНОЈ-а о будућности Санџака и донета је одлука о престанку рада овог партијског органа и оснивању Окружног Комитета КПЈ за Новопазарски округ, који је обухватао територију 6 данашњих санџачких општина у оквиру Републике Србије.

На Другом, а такође и последњем, заседању ЗАВНОС-а, 29. марта 1945. године, у Новом Пазару, донета је одлука о распуштању ЗАВНОС-а. Та одлука потврђена је на Трећем заседању АВНОЈ-а, 7. августа 1945. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]