Саобраћај у Лихтенштајну

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Лихтенштајна)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вадуц, као веома мала европска престоница, зависи од друмског саобраћаја

Лихтенштајн је малена држава Европе, па је и значај саобраћаја Лихтенштајна мали. Међутим, спрам своје величине држава има развијен друмски и железнички саобраћај. Главни саобраћајни чвор је престоница Вадуц. Будући да се ова државица граничи Швајцарском и Аустријом, месни саобраћај је блиско повезан је са саобраћајним мрежама датих земаља. Ово се нарочито односи на Швајцарску и најближи већи град Цирих.

Железнички саобраћај[уреди]

Укупна дужина железничке мреже стандардног колосека у Лихтенштајну је 9,5 km у виду једне железничке линије која повезује земљу и са Швајцарском и Аустријом и има четири станице, од којих је најзначајнија Шаан. На овим станицама се заустављају само месни возови, а међународни, који такође пролазе овом пругом, се не зауставаљају. Целокупна железница је под управом Аустријских федералних железница.

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди]

Укупна дужина друмских путева у Лихтенштајну је око 250 km, сви са чврстом подлогом. Држава нема ауто-путеве, а месни путеви су добро одржавани. Најважнији путни чвор у држави је Вадуц. Месна аутобуска компанија послује у оквиру швајцарског аутобуског уређења.

Водени саобраћај[уреди]

Лихтенштајн се налази дуж долине реке Рајне.

Ваздушни саобраћај[уреди]

У Лихтенштајну не постоји аеродром, већ се користи најближи већи аеродром у Цириху. У месту Балзерс постоји мањи хелиодром.