Саобраћај у Монаку

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Монака)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Путна карта Монака
Једина железничка станица Монака
Многи градски путеви су због неравног земљишта веома стрми и завојити
Марина у Монаку укотљава најскупље јахте на свету

Монако је једна од најмањих земаља у свету. Са површином мањом државе од 2 km² тешко се може говорити о постојању аеродрома или ауто-пута, али и поред тога његов саобраћај је веома развијен спрам њене величине. Пошто је земљиште изузетно скупо и често увелико нагибу, саобраћај у држави добрим делом је преко подземни (железнички и друмски тунели, огромне подземне гараже, чак и подземне кружне петље). Постоји и много мостова, лифтова и ескалатора у јавном употреби (неке врсте косих или вертикалних „улица").

Саобраћај Монака тесно повезан са саобраћајем у Француској, која га окружује са копна.

Железнички саобраћај[уреди]

Железничка мрежа у Монаку дуга је 1,7 km, цела стандардне ширине колосека. Заправо, то је деоница пруге Ница - Италија са једном станицом, изграђена 1867. године Монако нема своје државно предузеће, већ његову кратку железничку мрежу одржава „Државно предузеће за француску железницу“, познатије по акрониму СНЦФ. У будућности се планира и изградња омањег метроа у циљу смањења гужви у држави.

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди]

Укупна дужина путева у Монаку у 1996. години је 50 km, сви са савременом тврдом подлогом. Већина путева је стрма и релативно узана, а добар део путева је подземан, чак постоје и подземне петље. У држави нема ауто-путева, али се најближи ауто-путеви налазе већ на неколико километара од Монака, у његовим прдграђима на подручју Француске.

Водени саобраћај[уреди]

Монако је приморска земља и спрам своје величине има дуг излаз на Средоземно море. Због своје ексклузивности, Монако поседује само марине и то две:

У њима се могу видети најскупље јахте на свету.

Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Ваздушни транспорт[уреди]

Државни хелиодром

У Монако због маленкости своје територије нема аеродром, али се у те сврхе користи Међународни аеродром „Азурна Обала“ у Ници, удаљен око 25 km западно од државе и повезан са њом савременим ауто-путем.

Монако поседује један хелиодром у четврти Фонтевил. Преко овог хелиодрома одвија се превоз до Аеродрома у Ници и до најближих скијашких центара на Алпима.