Саобраћај Африке

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај у Африци)

Због великих пространстава под пустињама, прашумама или високим планинама које чине велике препреке при грађењу земних путева тј. према повезивању појединих региона, Африка је саобраћајно слабо повезана. Одатле и присуство старих, примитивних, традиционалних видова саобраћаја, тако нпр. у сахарском делу је још увек присутна камила која се користи за превоз робе између оаза; онда се још увек користе мазге, магарци, коњи и воловска запрега, а негде се за транспорт користи и људска снага.

Развоју саобраћаја у Африци су највише допринела колонијална подела, у складу са потребама метропола. Грађени су путеви и пруге који су повезивали луке са рудницима и центрима за експлоатацију шуме, градовима... Највеће луке су под утицајем метропола постале: Порт Елизабет, Кејптаун, Лагос, Момбаса, Џибути, Александрија, Тунис, Триполи, Алжир, Дакар, Порт Сајт, Казабланка, Занзибар, Могадиш... Међутим ти путеви нису међусобно повезани тако да нема правих трансафричких комуникација. У унутрашњем саобраћају велику улогу имају пловне реке и језера, али и у повезивању граничних држава. Највећи транзит се одвија на рекама: Нил, Конго, Замбези, Нигер и неким њиховим притокама.

Најбоље је земним путевим повезана Јужно-афричка република чија развијена железница чини чак трећину путева у Африци. Она има и највећу мрежу аутомобилских путева, а и најинтезивнији саобраћај.

Међутим саобраћај у Африци се брзо развија, саграђено је неколико транссахарских путева који омогућују лакше савлађивање велике пустиње.

Ваздушни саобраћај због отпорности на природне препреке има веома значајну улогу, како за повезивање градова међусобно тако и са другим континентима, у том циљу је значајан и поморски саобраћај.