Саобраћај у Лихтенштајну

С Википедије, слободне енциклопедије
Вадуц, као веома мала европска престоница, зависи од друмског саобраћаја

Лихтенштајн је малена држава Европе, па је и значај саобраћаја Лихтенштајна мали. Међутим, спрам своје величине држава има развијен друмски и железнички саобраћај. Главни саобраћајни чвор је престоница Вадуц. Будући да се ова државица граничи Швајцарском и Аустријом, месни саобраћај је блиско повезан је са саобраћајним мрежама датих земаља. Ово се нарочито односи на Швајцарску и најближи већи град Цирих.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Укупна дужина железничке мреже стандардног колосека у Лихтенштајну је 9,5 km у виду једне железничке линије која повезује земљу и са Швајцарском и Аустријом и има четири станице, од којих је најзначајнија Шаан. На овим станицама се заустављају само месни возови, а међународни, који такође пролазе овом пругом, се не зауставаљају. Целокупна железница је под управом Аустријских федералних железница.

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Укупна дужина друмских путева у Лихтенштајну је око 250 km, сви са чврстом подлогом. Држава нема ауто-путеве, а месни путеви су добро одржавани. Најважнији путни чвор у држави је Вадуц. Месна аутобуска компанија послује у оквиру швајцарског аутобуског уређења.

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Лихтенштајн се налази дуж долине реке Рајне.

Ваздушни саобраћај[уреди | уреди извор]

У Лихтенштајну не постоји аеродром, већ се користи најближи већи аеродром у Цириху. У месту Балзерс постоји мањи хелиодром.