Саобраћај у Чешкој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Главна железничка станица у Прагу

Чешка Република је унутаркопнена земља средње Европе, која не излази на велике европске реке. Са друге стране, земља представља разделницу између више европских области (Подунавље, области река Одре, Лабе, област Алпа, област Татри), што погодује развоју прометног саобраћаја и великом прометном значају земље.

Чешка има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главни саобраћајни чвор у земљи је главни град, Праг.

Железнички саобраћај[уреди]

Трамвај у Прагу
Локомотива из времена Чехословачке

Погледати: Чешке Железнице

Укупна дужина железничке мреже у Чешкој је 9.496 km, од чега је 3.041 km електрификовано. Дужина пруга са два или више колосека је 1851 km. Постоји и 94 km железнице уског колосека. Највећи железнички чворови су: Праг, Брно, Плзењ, Чешке Будјејовице, Пшеров.

Једини град у држави са метро системом је Праг. Он се састоји од 3 метро линије (погледати: Прашки метро). Трамвајски превоз приступан је у свим већим градовима: Праг, Брно, Острава, Плзењ, Оломоуц, Либерец, Мост.

Главни железнички правци крећу из Прага и то иду ка:

Железничка веза са суседним земљама:


Друмски саобраћај[уреди]

Карта ауто-путева у Чешкој (2012)
Ауто-пут Д1
Ауто-пут Д8

Укупна дужина путева у републици Чешкој је 127.693 km, сви са чврстом подлогом (1998. године). Дужина ауто-путева је тада износила 1007 km, али се у наредним годинама изградња нових деоница интензивирала. Већина ауто-путева почиње у Прагу и иде у свим странама ка ободу земље и великим градовима у суседним земљама. Ауто-путеви носе двојну ознаку „Д+број“, а магистрални путеви „Р+број“.


Ауто-путеви у Чешкој су:


Важнији магистрални путеви у Чешкој су:

  • SilniceI1.svg магистрални пут Р1, кружни пут („прстен“) око Прага, укупна дужина 78 km, савремени пут изграђен у дужини од 22km.
  • SilniceI4.svg магистрални пут Р4, Праг - Пшибрам - Стракоњице, укупна дужина 90 km, савремени пут изграђен у дужини од 45 km на деоници Праг - Пшибрам.
  • SilniceI6.svg магистрални пут Р6, Праг - Карлове Вари - Хеб - граница са Немачком, укупна дужина 167 km, савремени пут изграђен у дужини од 57 km на првој деоници од Прага.
  • SilniceI7.svg магистрални пут Р7, Праг - Хомутов - граница са Немачком, укупна дужина 96 km, савремени пут изграђен у дужини од 56 km на првој деоници од Прага.
  • SilniceI10.svg магистрални пут Р10, Праг - Млада Болеслав - Турнов, укупна дужина 73 km, савремени пут целом дужином.
  • SilniceI35.svg магистрални пут Р35, Оломоуц - Храдец Кралове - Турнов - Либерец, укупна дужина 256 km, савремени пут у дужини од 78 km на две деонице око Турнова и Оломоуца.

Водени саобраћај[уреди]

Река Лаба код чешког града Дечин

Чешка је унутаркопнена земља и стога нема поморских лука. Најважнија инострана поморска лука Хамбург у Немачкој, чији је део изнајмљен у име Чешке до 2028. године.

Речни пловни путеви су дуги 677 km, али нису најповољнији пошто су кроз државу углавном теку омање реке (попут Влтаве) или горњи делови већих река (попут Влабе). Главни пловни пут је река Лаба, на којо се налазе мање луке, попут Дечина и Усти над Лабом.


Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Гасовод: Дужина токова је 53.000 км (1998. године).


Ваздушни саобраћај[уреди]

Поглед из ваздуха на прашки аеродром Ружиње
Авион Чех ерлајнса

У Чешкој је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатија Чех ерлајнс. У држави постоји 121 званично уписан аеродром, од тога 45 са тврдом подлогом (2006. године). 6 аеродрома је уврштено на листу аеродрома са IATA кодом:


Највећи и најважнији аеродром у земљи је прашки Међународни аеродром „Рузиње“, удаљен неколико км западно од средишта града. Већина других аеродрома служи за нискотарифне летове и у свом промету се ослања на туризам.

У Чешкој постоје и 2 званично уписана хелиодрома (2006. године).