Сарму проб’о ниси

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сарму проб'о ниси (СПН) је сатирична политичка организација у Србији формирана у Младеновцу 2016. године.[1] СПН је почео као измишљена политичка странка коју је створила група комичара из Младеновца. Постали су популарни након што су снимали духовит пародијски промотивни видео свог фиктивног лидера "Љубише Прелетачевића Белог".[2] Након што је видео постао популаран на Јутјубу, пратиоци су их убедили да се кандидују на изборима. Група се заклела да ће направити много лажних обећања и лажне наде. Фокус њихове кампање је био да се направи еутаназијски центар за пензионере у њиховој локалној болници, како би држава уштедела новац.[3]

Локални избори у Србији су се одржали 24. априла 2016. године, заједно са парламентарним изборима. Зато што СПН није званично регистрован као политичка странка, учествовали су у изборима као независна листа "Бели - само јако". Освојили су 20% гласова и 12 места у локалној скупштини.[4] Били су друга најјача странка у Младеновцу након Српске напредне странке.[5]

Љубиша Прелетачевић Бели, лидер СПН-а, је учествовао на изборима за председника Србије 2017. године.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sarmuprobonisi – nova politička opcija!, mondo.rs
  2. ^ „Љубиша Прелетачевић Бели: Основали партију из шале и сада стварно скупили потписе за кандидатуру”. http://bulevar.b92.net. Приступљено 21. 3. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  3. ^ Пилић, Дамир. „Потпуно лудило у Србији: против Вучића се кандидирао измишљени лик Љубиша Прелетачевић Бели, челник странке 'Сарму пробо ниси'. http://slobodnadalmacija.hr. Приступљено 21. 3. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  4. ^ „ЉЉубиша Бели Прелетачевић почео прикупљање потписа”. http://www.rts.rs. Приступљено 21. 3. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  5. ^ Б., Богосав. „ХИТ ИЗ МЛАДЕНОВЦА Бели Прелетачевић: Мама и тата су ми највећа подршка, ал' још ми је рано да будем ПРЕДСЕДНИК”. http://www.blic.rs. Приступљено 21. 3. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  6. ^ „Бели Прелетачевић објавио да има довољно потписа за кандидатуру”. http://www.blic.rs. Приступљено 21. 3. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]