Састав атомског језгра

С Википедије, слободне енциклопедије

У састав атомског језгра улазе протони и неутрони, који се заједно називају нуклеони. Протон је позитивно наелектрисан, и његово наелектрисање има апсолутну вредност једнаку наелектрисању електрона. Неутрон није наелектрисан. Масе протона и неутрона су приближно једнаке. Масени број представља збир броја протона који је једнак редном броју Z и броју електрона и неутрона N. Ознака масеног броја је A. ().

Општи симбол за означавање језгра атома је:

где X означава симбол хемијског елемента, Z у доњем левом углу редни број елемента у Периодном систему елемената, а A масени број.

Маса језгра је врло мала и изражава се атомском јединицом масе. Она се означава са u и износи:

Масе протона и неутрона износе:[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Радивојевић, Бранко (април 2011). Физика : са збирком задатака и приручником за лабораторијске вежбе : за IV средње школе : за подручја рада : здравство, фармација и социјална заштита, текстилство и кожарство и за ветеринарског техничара. Завод за уџбенике. стр. 67. ISBN 978-86-17-17287-7. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Радивојевић, Бранко (април 2011). Физика : са збирком задатака и приручником за лабораторијске вежбе : за IV средње школе : за подручја рада : здравство, фармација и социјална заштита, текстилство и кожарство и за ветеринарског техничара. Завод за уџбенике. стр. 67. ISBN 978-86-17-17287-7.