Сахарска Арапска Демократска Република

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је чланак о самопроглашеној држави с владом у егзилу. За чланак о територији бивше шпанске колоније за чију управу се надмећу САДР и Мароко погледајте чланак Западна Сахара.

Сахарска Арапска Демократска Република
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Застава
Застава
Грб Западне Сахаре
Грб
Положај Западне Сахаре
Главни град Ел Ајун
Службени језик арапски
Владавина
Председник Брахим Гали
Председник Владе Абделкадер Талеб Оумар
Историја
Независност 27. фебруара 1976. од Марока
Географија
Површина
 — укупно 266.000 км2(-)
 — вода (%) занемарљиво
Становништво
 — 2009. 513.000(-)
 — густина 1,3/км2
Економија
Валута Марокански дирхам
 — стоти део валуте MAD
Остале информације
Временска зона UTC 0
Интернет домен .eh1
Позивни број +2122

1 Резервисан
2 Као и за Мароко

Сахарска Република, званично Сахарска Арапска Демократска Република (скраћено САДР; арап. الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية [al-Jumhūrīyah al-‘Arabīyah aṣ-Ṣaḥrāwīyah ad-Dīmuqrāṭīyah], шп. República Árabe Saharaui Democrática), је делимично призната држава с владом у егзилу коју је основао сахаравски побуњенички покрет Полисарио 27. фебруара 1976. године. Ова влада тренутно контролише око 20% тражене територије која одговара бившој шпанској колонији Западној Сахари. Остатком управља Краљевина Мароко под називом Јужне покрајине. Полисарио ове мароканске покрајине сматра окупираним подручјем, док подручје под властитом контролом, које се налази уз границу с Мауританијом, сматра слободном зоном. Мароко ово подручје под управом Полисарија сматра тампон подручјем.

Име[уреди]

Будући да је ова држава непризната од великог броја земаља, није чланица УН-а, те тиме не постоји ни званични српски превод за ову државу. Тако је позната под више имена: Сахарска Арапска Демократска Република, Демократска Арапска Република Сахара, Арапска Демократска Република Сахара и сл. Званични назив којег ова држава користи као чланица Афричке уније је République arabe sahraouie démocratique [1], где sahraouie означава народ Сахрави који живи на подручју Западне Сахаре.

Историја[уреди]

Након одласка шпанских колониста из Шпанске Сахаре, Шпанија, Мароко и Мауританија су потписали Мадридске споразуме који су водили прикључивању територија Мароку и Мауританији. Рат је уследио након што је независност почео да тражи Фронт Полисарио, који је тврдио да представља домородачко сахаравско становништво. Самопроглашење Сахарске Арапске Демократске Републике збило се у Бир Лелу 27. фебруара 1976. године. Бир Лелу је Полисарио држао све до прекида ватре 1991. године, а влада у егзилу га и даље сматра главним градом. Мароко главним градом сматра Ел Ајун. Влада у егзилу дејствује у избегличким логорима у вилајету Тиндуф у Алжиру.

Географија[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Положај[уреди]

Државе са којима се Сахарска Арапска Демократска Република граничи су: Мароко, Алжир и Мауританија. На западу излази на Атлантски океан. Површина државе износи 266.000 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Воде[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Флора и фауна[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Клима[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Становништво[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.
Џамија у Дахли

Административна подела[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Привреда[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Влада[уреди]

Мапа Западне Сахаре. Подручје под контролом САДР означено је жутом бојом.

На челу државе налази се председник који именује премијера. Власт САДР састоји се од већа министара (на челу с премијером), судске власти (судије именује председник) и парламента. Због деловања у егзилу, многе гране власти још увек не функционишу.

Влада САДР делује у избегличким камповима у западном Алжиру. Седиште је камп Рабуни који се налази јужно од града Тиндуфа. Неки званични догађаји одвијају се на простору Западне Сахаре у подручју које контролира САДР, већином у градовима Бир Лелу и Тифарити.

Међународни односи[уреди]

Дипломатски односи САДР

Неке државе, већином афричке, признале су Западну Сахару као независну државу, с владом Сахарске Арапске Демократске Републике као једином законитом владом.

Након признавања независности Западне Сахаре, неке државе су повукле своје признање. Одређени део држава замрзнуо је признање у ишчекивању резултата референдума о независности или неких других разлога.

Према неким изворима [2], ДАРС има или је имала дипломатске односе с 82 државе света, од којих:

  • 45 признају САДР;
  • 12 од тих 45 имају амбасаде САДР;
  • 13 су замрзнуле односе;
  • 22 су прекинуле односе.

Западну Сахару као мароканску територију признаје Арапска лига и око 25 држава.

Сахарска Арапска Демократска Република није чланица УН-а, али је чланица Афричке уније. Због њеног чланства, Мароко је повукао своје чланство из уније те је једина афричка земља која није чланица. САДР такође није чланица ни Арапске лиге нити Уније арапског Магреба.

Референце[уреди]

  1. (француски)(енглески)Земље чланице АУ
  2. Признања, Приступљено 21. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]

Званичне странице
  • (француски)(арапски)(енглески)(шпански)Sahara Press Service Званична новинска агенција САДР-а
  • (шпански) RASD TV Званични телевизијски канал
  • (арапски) SADR National Radio Званична радијска станица
  • SADR Oil & Gas 2005 Понуде за лиценце на нафту и плин
Остало