Саша Залепугин

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саша Залепугин (ТВ лице))
Саша Залепугин
Име по рођењуАлександар
Датум рођења(1931-07-18)18. јул 1931.
Место рођењаСарајево
 Краљевина Југославија (данас Босна и Херцеговина)
ПребивалиштеЗагреб
ДржављанствоХрватска
ОбразовањеСвеучилиште у Загребу
ЗанимањеТВ водитељ, ТВ уредник
Активни период1966−данас
ДеловањеНедјељом поподне

Саша Залепугин (18. јул 1931, Сарајево) је југословенски, хрватски и босанско-херцеговачки ТВ водитељ и уредник. Познат је као аутор емисије Недјељом поподне на телевизији Загреб[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Гимназију је завршио у Пазину 1950. године, а потом уписао словенске језике на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу. Током студија писао је за Студентски лист... Био је аматерски глумац и председник Студентског казалишта.

По одслужењу војног рока 1958. године постаје начелник Центра за културу Радничког свеучилишта у Загребу до 1962. године, када преузима функцију директора Ансамбла хрватских народних игара и пјесама ЛАДО[2].

Каријера[уреди | уреди извор]

Као ТВ уредник[уреди | уреди извор]

На РТВ Загреб почиње да ради 1966. Прво као уредник емисије "Културна панорама", а 1968. као уредник Културног програма ТВ Загреб[2].

Био је и уредник Забавног програма ТВ Загреб од 1971. до 1973. године, када је почео да уређује и води серију мозаичких емисија под називом Недјељом поподне (спорт, мода, филм, музика, позориште, културна баштина, занимљивости из СФРЈ и иностранства) у трајању од 4 сата. Ова емисија 1983. носила је назив „Састанак без дневног реда“. Означио је продор модерног европског новинарства на загребачки канал некадашње ЈРТ (Југословенске радио телевизије), који је повремено достизао и до 70 одсто гледаности и представљао праву револуцију у забавним програмима широм Југославије средином 1970-их и почетком 1980-их.

Године 1978. разрешен је дужности главног уредника РТВ Загреб због прозападне оријентације и чињенице да је постао „институција у институцији“ до 1991. Био је и уредник посебних емисија уживо, разних културних манифестација и фестивала (Дубровачки љетни фестивал, Пулски филмски фестивал и др.). Истовремено, од 1988. до 1991. био је уредник ноћног програма „Програм плус“[3].

Године 2006. и 2007. уређивао је и водио недељни програм ТВ ОБН у Сарајеву, 4 године за редом проглашен је за најпопуларније ТВ лице у бившој Југославији. У анкетама недељника „НИН” 1978. године уврштен је међу 10 најпопуларнијих људи у земљи. Године 1997, у анкети коју је објавио Национал, у којој су учествовали телевизијски професионалци за све генерације и ХРТ и ТВ Загреб (Хрватска радио телевизија), прогласили су га једним од 10 најважнијих људи у историји телевизије у Хрватској.

Као новинар[уреди | уреди извор]

Као новинар интервјуисао је неке од најистакнутијих личности у политици, култури и музици, укључујући имена попут Никсона, Хамфрија, Синатре, Софије Лорен, Ростроповича итд. Истовремено током седамдесетих година успешно је организовао многе јавне догађаје попут као престижни интернационални Модафест у Хвару и Трогиру, стотине модних ревија, од којих је једна одржана чак и у Хрватском народном казалишту у Загребу, што је био апсолутни преседан.

Као научник[уреди | уреди извор]

Од 1982. године бави се истраживањем узрока и последица штетних зрачења по здравље људи. Успео је да пронађе начин да у потпуности елиминише штетна зрачења по човекову околину, што сада покушава да научно докаже[2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nedjeljom popodne”. Leksikon YU mitologije (на језику: српскохрватски). 2014-01-28. Приступљено 2022-05-14. 
  2. ^ а б в „Aleksandar Sasha Zalepugin :: Biografija”. www.zalepugin.com. Приступљено 2022-05-14. 
  3. ^ „"Program Plus": Kako je na Dan borca 1985. počeo da se emituje prvi noćni program Televizije Zagreb”. Приступљено 2022-05-14.