Свадиштана

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Свадистана)
Мандала Свадхиштана чакре. Приказана је са шест латица, санскритским словима ба, бха, ма, иа, ра и ла. Звук семена у средини је вам. Татва за елемент воде приказан је као сребрни полумесец.

Свадхишхана (санск. स्वाधिष्ठान, превод „седиште својствености”) или сакрална чакра је друга основна чакра према традицији хиндуистичког тантризма. Симболично је приказана као наранџасти лотос са шест латица. Сматра се да је положај ове чакре у телу корен полног органа илити сакрални плексус.

Опис[уреди | уреди извор]

Каже се да је ова чакра блокирана страхом, нарочито страхом од смрти.

Положај[уреди | уреди извор]

Положај Свадхишхана чакре у телу је у близини гениталија, отприлике 3 цм изнад доњег дела кичменог стуба где се налази репна кост и крста. Повезана је са чулом укуса (језика) и репродукцијом (гениталије).

Матрике[уреди | уреди извор]

На свакој од шест латица је уписан по сугласник илити матрика деванагари писма које се изговарају као мантре. Гледано с лева на десно:

Бр. Матрика Сугласник Сугласник

на санскритском

Опис Реф.
1 банг бам уснени сугласник [1][2]
2 бханг бхам уснени сугласник [1][2]
3 манг мам уснени сугласник [1][2]
4 јанг јам полусугласник [1][2]
5 ранг рам полусугласник [1][2]
6 ланг лам полусугласник [1][2]

Алтернативни називи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ „The Swadhisthana Chakra”. Kheper.net. 28. 6. 2004. Архивирано из оригинала 13. 04. 2017. г. Приступљено 23. 4. 2017.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  2. ^ а б в г д ђ „The Sanskrit Alphabet in the Siddhaṃ Script”. Visible Mantra : Buddhist Calligraphy. 7. 6. 2011. Приступљено 24. 4. 2017. 
  3. ^ „Sacral Chakra”. ASIS Massage. Архивирано из оригинала 23. 6. 2012. г. Приступљено 15. 9. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]