Пређи на садржај

Света Анастасија Сремска

С Википедије, слободне енциклопедије
Света мученица Анастасија

Света Анастасија је хришћанска светитељка и мученица настрадала у Сирмијуму.[1]

О њеном животу се мало тога поуздано зна, осим да је убијена у Диоклецијановим прогонима хришћана. Већина прича о њој је настало вековима након њене смрти. Неке преносе да је била рођена Римљанка, док друге наводе да је рођена у Сирмијумској области.

Анастасија је, према некима, рођена у Риму у дому сенаторском и богатом, од оца паганина и мајке хришћанке. Од ране младости је постала хришћанка. Отац ју је приморао да се уда за паганског властелина Публија. Иако је била у браку са њим, Анастасија је одбијала да има сексуалне односе са њим. Због тога њу је муж мучио затвором и глађу. Када је сазнао да она тајно одлази у тамнице у посете хришћанским мученицима још више је почео да је мучи. После неког времена Публије је послат у Персију и удавио се на путу. Тада је света Анастасија почела слободно да служити мученим хришћанима и да сиромасима дели милостињу од свог великог наследства. Потом је Анастасија отишла у Македонију, где је помагала гоњеним хришћанима.[2] Тамо је препозната као хришћанка због чега је ухваћена и вођена на саслушања и мучења код разних судија. Хришћани верују да када је неки началник жречева Улпијан хтео да има сексуалну везу са њом, наједном ослепео и умро. Хришћани верују да је осуђена на смрт глађу и да је у тамници живела тридесет дана без хране. Потом је стављена у лађу са још неколико хришћана да буде потопљена, али Бог њу је и од те смрти. На крају је над ватром привезана ногама и рукама за четири коца и тако је преминула 304. године.[3]

Српска православна црква слави је 22. децембра по црквеном, а 4. јануара по грегоријанском календару.[4]

Напомене

[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Света Анастасија узорешителница”. РТС. Приступљено 18. 1. 2019. 
  2. ^ „Света великомученица Анастасија”. СПЦ. Архивирано из оригинала 27. 01. 2021. г. Приступљено 28. 1. 2021. 
  3. ^ „SVETA VELIKOMUČENICA ANASTASIJA UZOREŠITELNICA I DRUGI S NJOM”. Православна црква. Архивирано из оригинала 07. 02. 2021. г. Приступљено 28. 1. 2021. 
  4. ^ „Danas je Sveta Anastasija – dame ako izgovore ovo mogu da očekuju čudo”. Срем портал. Архивирано из оригинала 24. 01. 2021. г. Приступљено 28. 1. 2021. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]