Света Марија над Минервом

Света Марија над Минервом
Basilica di Santa Maria sopra Minerva
Roma-Santa Maria sopra Minerva.jpg
Основне информације
Религијакатолицизам
ГрадРим
ДржаваИталија
РегионЛацио
БискупијаРимска бискупија
Веб-сајтЗванични сајт
Архитектонски опис
Стил архитектуреготика
Почетак изградњеXIII век

Света Марија над Минервом (итал. Basilica di Santa Maria sopra Minerva; лат. Sancta Maria supra Minervam) је једна од већих базилика римокатоличког доминиканског реда у Риму.

Базилика је добила име сопра Минерва, јер је грађане над (итал. sopra) темељима некадашњег паганског храма египатске богиње Исис, која је погрешно интерпретирана као грчко-римска богиња Минерва. Грађена је у препознатљивом готичком стилу али најпознатија је по свом чувеном плавом лучном своду са позлаћеним звездама, рестауриран током 19. века. Налази се на Минервином тргу, иза Пантеона у античкој римској четврти Кампус Маријус.

Историја[уреди | уреди извор]

Детаљи остатак храма Минерве којег је изградио Помпеј Велики, око 50 година пре нове ере, нису познати. Могуће је да се и остаци Изидовог и Серапеумавог храма налазе под темељом данашњом базиликом где је 1665. године пронађен египатски обеликс у дворишту суседне доминиканске цркве. Остаци некадашнег храма највеовтније постојали су све до владавине папе Захарија који је завршио христонизацију града.

Данашња базилика дело је доминиканских фратара који су били задужени и за изградњу базилике Санта Марија Новела. Отуда и препознатљиви готскси стил цркве.

Кардинали[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Координате: 41° 53′ 53″ N 12° 28′ 42″ E / 41.89806° СГШ; 12.47833° ИГД / 41.89806; 12.47833