Свети Јоаникије Девички

С Википедије, слободне енциклопедије
Јоаникије Девички

Свети Јоаникије Девички (некада и Јанићије) је хришћански православни светитељ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родом је Србин из Зете, а по другом извору - "Србљаку", потиче из аустријске Далмације.[1] Као младић обузет љубављу Христовом, оставио је свој дом и удаљио се у предео Ибра, у ушчеље Црне Ријеке, у тесну пештеру у којој се, по предању, пре њега подвизавао свети Петар Коришки. Међутим када се његова слава почела распростирати међу људима, он је одбегао у Дреницу, и сакрио се у густу шуму Девичку. Јоаникије је године провео ту у самоћи, у ћутању и у молитви. По предању кнез српски Ђурађ Бранковић довео му је своју полуделу ћерку, коју је овај светитељ исцелио. Из благодарности Ђурађ је подигао манастир на том месту, познат и данас под именом Девич. Био је познат као исцелитељ свих болести, а нарочито "бесомучника" (опседнутих)[2]. Ту почивају мошти светог Јоаникија за које хришћани верују да су чудотворне.

Један посетилац је 1900. године прочитао у старом јеванђељу манастира Девича, да је Јоаникије "чувен као угодник Божји има већ 436 година".[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Golubinskij, Jevgenij Jevstignejevic: "Kratkij ocerk istorii pravoslavnych cerkvej bolgarskoj, serbiskeg i ruminskoj", Moskva 1871.
  2. ^ а б "Цариградски гласник", Цариград 1900. године

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]