Свети Иларије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Свети Иларије
епископ поатијски
Hilaryofpoitiers.jpg
Хиротонија Светог Иларија
Датум рођења 4. век
Место рођења Поатје Аквитанија
Датум смрти 13. јануар 367.
Место смрти Поатје
Поштује се у Православна црква
Празник 14. јануар

Свети Иларије (франц. Hilaire de Poitiers; 315367) је хришћански светитељ и учитељ цркве. Био је епископ поатијски и истакнути богослов запада. Због свог чврстог став у борби против Аријеве јереси, прозван је „Атанасије Запада“ (Атанасије Александријски).

Према Јерониму Стридонском, рођен је у граду Поатјеу у Аквитанији у другој деценији IV века. Потекао је из племићке породице, тако да је добио класично образовање, и у младости се посветио проучавању филозофије. По предању читање Новог завета, посебно Јеванђеља по Јовану, га је инспирисала да се крсти и прими хришћанство.

Године 350. изабран је за епископа у родном граду, иако је до тада у браку. У спору око Аријевог учења одлучно је стао на страну Атанасије Александријски, и активно се супротставио Аријевој јереси. Због тога је био протеран, од стране цара Констанција II, у Малу Азију.

У периоду од 356. до 359, Иларијев најзначајнији богословски рад је расправа „О Тројству“, посвећена доказу о божанству Сина, затим есеј „О саветима“.

Године 360. Иларије је затражио од цара Констанца дозволу да учествује у новом Цариградском сабору али му је он то одбио. Ипак, 361. године Иларију је дозвољено да се врати у Галију, где је наставио своју борбу против Аријеве и других јереси.

Свети Иларије је умро 13. јануара 367. године.

Православна црква прославља светог Иларија 14. јануара по јулијанском календару.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Орлов А. П. Тринитарные воззрения Илария Пиктавийского. Сергиев Посад, 1908.
  • Орлов А. П. Христология Илария Пиктавийского в связи с обзором христологических учений II—IV в. Сергиев Посад, 1909.

Спољашње везе[уреди]