Свети Иларије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Свети Иларије
епископ поатијски
Hilaryofpoitiers.jpg
Хиротонија Светог Иларија
Датум рођења 4. век
Место рођења Поатје Аквитанија
Датум смрти 13. јануар 367.
Место смрти Поатје
Поштује се у Православна црква
Празник 14. јануар

Свети Иларије (франц. Hilaire de Poitiers; 315367) је хришћански светитељ и учитељ цркве. Био је епископ у галском граду Поатјеу и истакнути богослов запада. Због свог чврстог став у борби против аријанства, прозван је „Атанасије Запада“ (по угледу на Атанасија Александријског).

Према Јерониму Стридонском, рођен је у граду Поатјеу у Аквитанији у другој деценији IV века. Потекао је из аристократске породице, тако да је добио класично образовање, и у младости се посветио проучавању филозофије. По предању читање Новог завета, посебно Јеванђеља по Јовану, га је инспирисала да се крсти и прими хришћанство.

Године 350. изабран је за епископа у родном граду, иако је до тада у браку. У спору око аријанске јереси одлучно је стао на страну Атанасија Александријског, и активно се супротставио следбеницима аријанства. Због тога је био протеран, од стране цара Констанција II, у Малу Азију.

У периоду од 356. до 359, Иларијев најзначајнији богословски рад је расправа „О Тројству“, посвећена доказу о божанству Сина, затим есеј „О саветима“.

Године 360. Иларије је затражио од цара Констанца дозволу да учествује у новом Цариградском сабору али му је он то одбио. Ипак, 361. године Иларију је дозвољено да се врати у Галију, где је наставио своју борбу против разних изданака аријанске јереси.

Свети Иларије је умро 13. јануара 367. године.

Православна црква прославља светог Иларија 14. јануара по јулијанском календару.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Орлов А. П. Тринитарные воззрения Илария Пиктавийского. Сергиев Посад, 1908.
  • Орлов А. П. Христология Илария Пиктавийского в связи с обзором христологических учений II—IV в. Сергиев Посад, 1909.

Спољашње везе[уреди]