Сент Китс и Невис

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Свети Кристофер и Невис)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Федерација Сент Китс и Невис
Federation of Saint Kitts and Nevis  (енглески)
Крилатица: Држава изнад себе
(енгл. Country Above Self)
Химна: О лепа земљо!
(енгл. O Land of Beauty!)

Боже, чувај краљицу!1
(енгл. God, Save the Queen!)
Положај Сент Китса и Невиса
Главни градБастер
Службени језикенглески
Владавина
 — КраљицаЕлизабета II
 — Генерални гувернерЕдмунд Лоренс
 — ПремијерТимоти Харис
Историја
НезависностОд Уједињеног Краљевства
19. септембра 1983.
Географија
Површина
 — укупно261 km2(188)
 — вода (%)занемарљиво
Становништво
 — 2016.[1]54.821(209)
 — густина210,04 ст./km2
Економија
ВалутаИсточнокарипски долар
 — стоти део валуте‍100 центи‍
Остале информације
Временска зонаUTC (UTC-4)
Интернет домен.kn
Позивни број+1-869

1 Званична химна Боже, чувај краљицу! (енгл. God, Save the Queen), се користи само приликом монархијских прилика.

Сент Китс и Невис[a] (енгл. Saint Kitts and Nevis), званично Федерација Сент Китс и Невис (енгл. Federation of Saint Kitts and Nevis), позната и као Свети Кристофер и Невис (енгл. Saint Christopher and Nevis) односно Федерација Свети Кристофер и Невис (енгл. Federation of Saint Christopher and Nevis), мала је острвска држава која се налази у Карибима, у централној Америци.[2] То је најмања држава на западној хемисфери. Припада групи Малих Антила. Налази се западно од Антигве и Барбуде и југоисточно од Холандских Антила. Чине је два острва, Сент Китс (или Свети Кристофер) и Невис, федерација је независна чланица Комонвелта од 1983. године. Престоница федерације је главна лука острва Сент Китс, Бастер.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Површина државе износи 269 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Острво Сент Китс је испресечено планинским ланцем, чија је највиша тачка Маунт Лиамуига са својих 1.156 m висине.

Воде[уреди]

Флора и фауна[уреди]

Клима[уреди]

Просечна годишња температура ове тропске земље је 27 °C.

Мапа Сент Китса и Невиса

Историја[уреди]

Пре доласка Европљана ово подручје било је насељено индијанским племенима Кариба. Кристифор Колумбо се на свом другом путовању 1493. искрцао на веће острво и назвао га, према свецу заштитнику, Свети Кристофор. Мање острво назвао је Невис (шп. nieves = снег). Колонизација је почела око 1623. када на Св. Китс долазе Французи и Британци. Као прва енглеска колонија у овом подручју, острво постаје полазиште за даљу колонизацију Карипског подручја.

Током 17. и 18. века острва неколико пута прелазе из француске управе под британску и обратно. Коначно остају у британском поседу након 1783. Добијају личну управу 1967. а пуну самосталност 19. септембра 1983.

Привреда[уреди]

У колонијалном раздобљу на Сент Китсу и Невису производио се скоро искључиво само шећер. Након што се ова производња суочила са тешкоћама, влада покреће програме развоја других пољопривредних култура и сектора економије.

Становништво[уреди]

Становништво већином чине потомци досељеника из западне Африке (црначког становништва у прошлости доведеног као робље). Наследници Европљана и остале групе чине незнатну мањину. Званични језик је енглески, мада становништво говори и локални патоис (језички дијалект различит од званичног књижевног, обично хибрид језика досељеника и индијанских староседелаца). По верској припадности заступљени су англиканци, други протестанти и католици.

Административна подела[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ У важећем Правопису српскога језика, на pp. 186, у подбелешци 1 стоји: „Овај модел транскрипције властитих имена из енглеског језика примењен је у приручницима Нови транскрипциони речник енглеских личних имена (Т. Прћић: Прометеј, Нови Сад, 1998) и Енглеско-српски речник географских имена (Т. Прћић: Змај, Нови Сад, 2004).“ Географски речник бележи „St Kitts and Nevis /сент китс, невис/ Сент Китс и Невис“ (pp. 124), у складу с језиком ендонима. Лош је полупревод Свети Китс и Невис јер први део имена потиче од Saint Kitt's, што значи да име на енглеском гласи Кит. На страници Минстарства спољних послова користи се облик Сент Китс и Невис.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]