Свети Српски Новомученици Јасеновачки

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети Српски Новомученици Јасеновачки
Мученик и исповедник
Икона Манастир Јасеновац.jpeg
Свети Српски Новомученици Јасеновачки
Место смртиЛогор Јасеновац
Независна Држава Хрватска
Поштује се уСрпској православној цркви
Главно светилиштеМанастир Јасеновац
Празник31. август, по јулијанском календару - 13. септембар, по грегоријанском календару

Свети Српски Новомученици Јасеновачки су жртве усташког геноцида над Србима у логору Јасеновац у вријеме НДХ, које је у календар светих унијела и које прославља Српска православна црква.

Живопис јасеновачких мученика у крипти храма Светог Саве у Београду

Спомен Јасеновачких Новомученика се у календарима појавио осамдесетих година 20. вијека, и то за вријеме трајања црквеног раскола у СПЦ у САД-у и Канади. У календарима које је штампала тадашња Слободна Митрополија из Нове Грачанице код Чикага објављиван је и празник Јасеновачких Мученика. Касније, након зацјељења те велике црквене ране, заслугом патријарха Павла, митрополита Иринеја и других архијереја, Свети Архијерејски Сабор СПЦ доноси одлуку да се у календарима које штампају српска владичанства у иностранству може унијети и празновати и њихов спомен. Од 2010. године празник Светих Јасеновачких Новомученика је обавезујући за читаву Српску Православну Цркву.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ је 16. априла 2010. године донио одлуку да се убудуће спомен Светих Новомученика Јасеновачких прославља 31. августа по јулијанском, односно 13. септембра по грегоријанском календару.[1] Главна прослава Светих Српских Новомученика Јасеновачких се литургијски обиљежава у манастиру Јасеновац.[2]

Референце[уреди | уреди извор]