Светли гробови

С Википедије, слободне енциклопедије
Светли гробови
Јован Јовановић Змај
Настанак и садржај
АуторЈован Јовановић Змај
Земља Србија
Језиксрпски
Жанр / врста делаНововековна ода
Издавање
Датум1879.

Светли гробови назив је родољубиве и мисаоне песме романтичарског песника Јована Јовановића Змаја и антологијско остварење српске поезије. Песма је написана поводом комератитивног скупа који су организовали београдски гимназисти 25. јануара 1879. у корист прикупљања новчаних прилога за породицу преминулог песника Ђуре Јакшића. Исте године је објављена у Змајевом сатиричном часопису Стармали.[1] Жанровски се одређује као ода. Написана је стиховима неједнаке дужине, са дељењем не по некој метричкој схеми него по реченичном смислу.[2] Уз варирање мотива светлости у њој су изражени вера у прогрес, стваралачка повезаност међу генерацијама, неуништивост идеала, јединство живота и смрти, гроба и колевке.[3] Нагласак је на повезаности свих људи у вечној тежњи човечанства према вишим циљевима.

Михаило Вукдраговић компоновао је на основу текста песме кантату за соло баритон и мешовити хор Светли гробови. Песма је део школског програма из српског језика и књижевности.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Живковић 1977, стр. 115.
  2. ^ Живковић 1977, стр. 117.
  3. ^ Деретић 2006, стр. 81.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Живковић, Драгиша (1977). Европски оквири српске књижевности 2. Београд: Просвета. 
  • Деретић, Јован (2006). Историја књижевности за други разред средње школе. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.