Светска банка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска банка
World Bank building at Washington.jpg
Седиште Светске банке у Вашингтону
The World Bank logo.svg
Оснивање јул 1945.
Тип међународна монетарна и финансијска организација
Правни статус активан
Седиште Вашингтон, САД
Чланови 189 (IBRD)
173 (IDA)
Службени језици енглески
Председник Jim Yong Kim
Веб-сајт www.worldbank.org

Светска банка је међународна организација, основана децембра 1945. године која је одговорна за обезбеђивање финансија и давање савета земљама како би се повећао економски развој и смањило сиромаштво, али и очувале међународне инвестиције. Седиште се налази у Вашингтону, а локалне канцеларије постоје у 124 земље.

Историја Светске банке[уреди]

Светска банка основана је 1944. године. Од тада па до данас Светска банка се проширила из једне институције у блиско повезану групу од 5 развојних институција , као што су : Међународно удружење за развој], Међународна финансијска корпорација(ИФЦ), Мултилатерална агенција за гарантовање (МИГА), Међународни центар за решавање инвестиционих спорова (ИЦСИД)и , Светска банка. У исто време настаје и Међународни монетарни фонд (ММФ).Светска банка и Међународни монетарни фонд су обе са седиштем у Вашингтону, и блиско сарађују једни са другима. Иако су многе земље представљене на конференцији у Бретон Вудсу, САД и Велика Британија су најмоћнији у присуству и доминирали су преговорима.[1]

Мисија Светске банке[уреди]

Светска банка даје помоћ земљама света, како финансијску тако и у виду савета како да повећају свој економски развој, да избегну сиромаштво и очувају међународне инвестиције. Седиште Светске банке је у Вашингтону, а локалне канцеларије постоје у 124 земље. У периоду након 2000. године активности које финансира Светска банка су биле у складу са Миленијумским циљевима развоја дефинисаним до 2015. године. За постављене циљеве било је дефинисано шест критеријума који морају бити испуњени: јачи и инклузивни раст у Африци и нестабилним државама, више напора у здравству и образовању, интегрисање развоја и заштите животне средине, више и боље помоћи, кретање на трговинским преговорима, и јачи и више фокусиран подршка од мултилатералних институција попут Светске банке.[2]

Листа директора Светске банке[уреди]

Референце[уреди]

  1. Голдман, Мајкл . Империал Природа: Светска банка и Борбе за социјалну правду у доба глобализације. Нев Хавен, ЦТ: Иале Университи Пресс. 2005. ISBN 978-0-300-11974-9.
  2. Светска банка. "Миленијумски циљеви развоја". Група Светске банке.

Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића Речник социјалног рада уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]