Светски дан културне разноликости за дијалог и развој

С Википедије, слободне енциклопедије

Светски дан културне разноликости за дијалог и развој је међународни празнични дан који 21. маја.[1] Овај дан је проглашен 2001. године на седници Генералне скупштине УНЕСKО-а.[2]

У Универзалној декларацији УНЕСKО-а о културној разноликости, наводи се да људско достојанство захтева ширење културе и образовања у циљу правде, слободе и мира. Том историјском декларацијом државе света културну разноликост признале су као заједничку баштину човечанства.

Циљ обележавања овог дана је да слави богатство различитих култура, али и важност интеркултурног дијалога који треба да обезбеди мир и одрживи развој. Култура је целокупно друштвено наслеђе неке групе људи – научени обрасци мишљења, осећања и деловања групе, заједнице или друштва, те изрази тих образаца у материјалним објектима. Све културе и цивилизације доприносе богатству човечанства.

Значај[уреди | уреди извор]

Сваке године 21. мај служи за повезивање институција и организација у култури и других релевантних актера са темама Конвенције о људским правима како би их применили у свом раду.

Теме[уреди | уреди извор]

До сада је организовано неколико битних програма у Србији.

Година Теме
2015. Кинематографија као средство комуникације и сарадње
2014. Могућности коришћења наслеђа у креативној економији
2013. Стање и развој културних индустрија у Србији
2012. Промоција пројеката из региона који су добили подршку Међународног фонда за културну разноликост

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UNESCO Konvencija o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza” (на језику: српски). 2014-02-14. Приступљено 2023-12-25. 
  2. ^ „СВЕТСКИ ДАН КУЛТУРНЕ РАЗНОЛИКОСТИ ЗА ДИЈАЛОГ И РАЗВОЈ”. PROSVJETA | Službeni portal (на језику: хрватски). 2021-05-21. Приступљено 2023-12-25.