Светски дан млека

С Википедије, слободне енциклопедије

Светски дан млека је основан од стране Организације за храну и пољопривреду (ФАО, енгл. Food and Agriculture Organization) Уједињених нација како би признали важност млека као светске хране.[1] Светски дан млека се обележава 1. јуна сваке године од 2001. године.[2] Циљ празника је да пружи пажњу на активности које су повезане са млекарством.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Светски дан млека први пут је одређен од стране ФАО 2001. године. Први јун је изабран за датум јер су многе државе већ прослављале дан млека током тог периода године.[2]

Дан млека пружа могућност да се пажња фокусира на млеко и подигне свест о делу млечних производа у здравим дијетама и одговорној производњи хране. Ово је извучено из података ФАО-а који показују да млекарски сектор подржава више од милијарду људи и њихових домаћинстава, а да више од шест милијарди људи широм света користи млекаре.[3] Чињеница да су многе земље одлучиле да то учине истог дана даје додатни значај појединачним националним прославама и показује да је млеко глобална храна.

У 2016. години, Светски дан млека прослављен је у преко 40 земаља. Активности су укључивале маратоне и породичне програме, демонстрације муже и посете фармама, активности у школи, концерте, конференције и семинаре, такмичења и низ догађаја који се фокусирају на промовисање вредности млека и илуструју важну улогу коју има млечна индустрија у националној економији.[2]

У 2018. години, забележено је 585 догађаја за Светски дан лека у 72 државе и 1,1 милијарду утисака на друштвеним мрежама са хештегом #WorldMilkDay и #RaiseAGlass.[4] Ово представља четвороструко повећање утисака у односу на 2017. годину.

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Упркос неодољивој позитивној реакцији на Светски дан млека глобално, поједине особе покушавају да промовиу властиту агенду против млекара и дезинформације као што су "забринутост због неоснованих здравствених тврдњи млекаре, као и препознавање злопуотребе животиња у млекарској индустрији". Ово укључује покуај да се 22. августа направи "Светски дан биљног млека",[5] које је имало важну одлику да ФАО није признавала тај дан, или било које управно или политичко тело. Кретање је промовисано употребом хештега #WorldPlantMilkDay.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Today is World Milk Day” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 04. 02. 2016. г. Приступљено 24. 10. 2018. 
  2. ^ а б в г „EST: 15th World Milk Day”. www.fao.org (на језику: енглески). Приступљено 24. 10. 2018. 
  3. ^ „The Dairy Declaration of Rotterdam”. www.fao.org. Приступљено 24. 10. 2018. 
  4. ^ „World Milk Day - Home”. worldmilkday.org. Приступљено 24. 10. 2018. 
  5. ^ „JOIN US in celebrating World Plant Milk Day - 22nd August 2018”. www.worldplantmilkday.com. Архивирано из оригинала 21. 08. 2017. г. Приступљено 24. 10. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]