Светски дан поезије

С Википедије, слободне енциклопедије

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” (извод из УНЕСКО извештаја при дефинисању овог дана).

Некада се дан поезије славио у октобру. Традиција очувања октобра као националног и светског дана поезије, очувала се још увек у многим државама.

Прослављање светског дана поезије у Србији[уреди | уреди извор]

Културни центар Београде придружио се слављењу поезије 2001. године фестивалом ”Светски дан(и) поезије. Данас се овај дан обележава у више градова Србије, у току више дана, од 21. до 23. марта.

2012[уреди | уреди извор]

Вести

2015[уреди | уреди извор]

Вести

2016[уреди | уреди извор]

Ове године је акценат на односу друштвеног контекста и песничке продукције, поезије и других уметности, те овогодишња манифестација има за циљ да покаже модерне видове представљања поезије у виду изложби, уличних уметничких интервенција, перформанса. Називом манифестације "Република Поезије" организатори желе да покажу да је поезија поново у овом делу света постала "аутономна симболичка територија".

Гости фестивала су били Џером Ротенберг (САД), Герхард Фалкнер (Немачка), Марија Грација Каландроне (Италија), визуелне уметнице и песникиње Урсула Кислинг и Маки Столберг (Аустрија), Владо Мартек и Милош Ђурђевић (Хрватска), Љиљана Дирјан (Македонија), Јака Железникар и Јанез Стреховец (Словенија), Шејла Шехабовић (БиХ).

Вести

2017[уреди | уреди извор]

2017. године програм се одржава на више локација од 20. до 22. марта.

2019[уреди | уреди извор]

2019. године програмом Проветравање песме Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша пети пут обележава овај дан.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]