Светски дан срца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Постер Светског дана срца 2011

Светски дан срца (енгл. World Heart Day), је манифестација од општедруштвеног значаја која се од 2000. сваке године обележава у целом свету са циљем да се повећање ниво свести становништва o томе да се обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продуже продуктивне године живота радно активног становништва, смање трошкови лечења и економске последице.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место.

Значај обележавања[уреди]

Светски дан срца установљен је како би се његовим обележавањем повећало знање о ризицима и унапредиле мере превенције. Зато се дана 29. септембара, 2011 Светски дан срца обележава се под слоганом „Један свет, један дом, једно срце”

Светска федерација за срце, заједно са својим чланицама, истиче да се 80% превремене смртности услед болести срца и можданог удара може спречити контролом неколико значајних фактора ризика, у које спадају; пушење цигарета, неправилна исхрана и физичка неактивност. Кардиоваскуларна обољења изазивају 29% свих смртних случајева у свету, што их чини „светским убицом број један“.

... Сваки појединац може да смањи оптерећеност светске популације кардиоваскуларним болестима, учењем о факторима ризика и предузимањем активности од виталног значаја за смањење свог ризика и ризика своје породице. Центар породичних активности и кључна тачка у животу свих људи је њихов дом, као савршено место за почетак предузимања активности да се побољша здравље срца...

Зато су се 2011. године, поводом Светског дана срца, Светска федерација за срце и њени чланови фокусирали на породицу и њене чланове. Унапређујући понашања у сопственој породици, људи широм света могу имати дужи и бољи живот, кроз превенцију и контролу болести срца и можданог удара.

... Кућно окружење је „критична зона“ за одређене облике понашања која могу да ставе породицу у ризик од кардиоваскуларних обољења, као што је нпр. неактивност, нездрава исхрана, пушење или излагање деце пасивном пушењу. Пошто је породични дом место где чланови породице утичу једни на друге и усмеравају одређено понашања, људи могу унутар породице да испоље велики утицај на сопствено здравље и своје срце предузимањем корака у оквиру своје куће и на тај начин се супротставе кардиоваскуларним ризицима...

Активности[уреди]

На тај дан активности ће бити фокусиране на презентацију извештаја о кардиоваскуларним болестима у претходном периоду, уз свесрдну помоћ Светске здравствене организације и Светског економског форума. Такође, тога дана се презентују упоредна истраживање о занимањима која су добра за здравље срца.

Под окриљем чланица и партнера Светске федерације за срце, Светски дан срца у целом свету укључује и велики број активности, као што су јавне трибине, концерти, изложбе, спортска догађања и сл.

Резултати[уреди]

Након 11 година од обележавања првог Светског дана срца, у септембру 2000, Светска федерација за срце и њене чланице могу да се похвале напретком у побољшању здравља срца.

У првих десетак година 21. века, сведоци смо бројних открића у медицинским наукама и здравству, што је значајно допринело очувању на милионе живота у највећем броју земаља света. Зато се из годину у годину све већи број здравствених радника послодаваца и појединаца одазива и укључује у ову акцију.

Светска федерација за срце : Без обзира где и шта радите, позивамо вас да преузмете одговорност за здравље вашег срца и кажете: ЈА РАДИМ СРЦЕМ

Извори[уреди]

  1. (на језику: руски) Всемирный день сердца who (на руском)
  2. ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ „Др Милан Јовановић Батут„ Светски дан срца - флајер zdravlje.org.rs
  3. Svetski dan srca 2011 Zavod za Javno Zdravlje, Šabac
  4. (на језику: енглески) Urbanization and Cardiovascular Disease: Raising Heart-Healthy Children in Today’s Cities (2011) World Heart Federation

Спољашње везе[уреди]