Свињица (Мехединци)

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 44° 30' СГШ, 22° 6' ИГД

За друга значења, погледајте Свињица (вишезначна одредница).
Свињица
Sviniţa
 
Држава Румунија
Округ Мехединци
Општина Велики Свињица
Становништво (2002.) 1.086 ст.
Веб страница -
Свињица на мапи Румунија
Свињица
Свињица
Свињица на карти Румуније

Свињица (рум. Sviniţa) је село и општина у југозападној Румунији на левој обали реке Дунав, у округу Мехединци са 2.254 становника. Налази се на подручју Ђердапске клисуре.

Положај[уреди]

Место Свињица налази се уз реку Дунав и Нера испод планине Алмаж, дела Банатских планина, који са румунске стране граде Ђердапску клисуру, код месног становништва познату под називом "Банатска Клисура". Због тога се и Срби који насељавају овај предео називају „Србима из Клисуре“.

Историја[уреди]

Становништво српске националности овде се појављује одмах по успостављању Војне Крајине, која је била брана налетима Турака на простор Хабзбуршког царства. Такође, месни Срби значајно су помагали српске устанике током Првог српског устанка.

Свињица је после Првог светског рата припала Румунији, али је због близине матице остала са знатним српским становништвом.

Данашње место је плански насељено одмах по изградњи Ђердапске бране 1972. године, и то претежно српским становништвом са леве стране Дунава, које је пре тога живело у старом селу, данас под Ђердапским језером.

Становништво[уреди]

Већинско становништво чине Срби (1.998 - 88,67%) затим Румуни (246 - 10,91 %) и остали (10 - 0,44%). По овој особини је ово место са највећим уделом Срба у целој Румунији.

Занимљив податак је и то да су месни Срби већим делом „православци староверци“ (преко 90% становништва), што се може тумачити и тиме што Српска црква поштује „стари“, Јулијански календар (Румунска црква је прешла 1923. године на Грегоријански календар).

Додатно погледати[уреди]

Спољашње везе[уреди]