Секретар (птица)

С Википедије, слободне енциклопедије

Секретар
Sagittarius serpentarius Sekretär.JPG
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Sagittariidae

(R. Grandori & L. Grandori, 1935)
Род:
Sagittarius

(Hermann, 1783)
Врста:
S. serpentarius
Биномно име
Sagittarius serpentarius
(J. F. Miller, 1779)

Секретар (лат. Sagittarius serpentarius) је птица грабљивица из реда Accipitriformes и једини је члан рода Sagittarius и породице Sagittariidae. Живи у Африци, јужно од Сахаре. Већину времена проводи на тлу, на отвореним травнатим површинама и саванама. Необичног је изгледа, са веома дугачким ногама.

Опис[уреди | уреди извор]

Секретар је висок 1,3 м, захваљујући својим дугим ногама и врату. Дугачак је 1,4 м, а тежак око 3,3 кг. Распон крила му износи око 2 м. Има дугачак реп. По изгледу, а нарочито у лету, више подсећа на ждрала, него птицу грабљивицу. Сиве је боје, са црним врховима крила, репом и перјем на ногама. Око очију му је гола црвена кожа. Има дугачко перје на позадини главе, које стрши. Оба пола су веома слична, само мужјаци имају дужу кресту на позадини главе и дужи реп.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Среће се широм субсахарске Африке, на југу све до Рта добре наде. Такође, његов ареал се протеже од Сенегала на западу до Сомалије на истоку. Насељава травнате површине и саване, где проводи већину времена током дана крећући се по тлу. Одмара се и ноћи на акацијама.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Храну тражи на тлу. Њу сачињавају инсекти, мали сисари, змије, гуштери, младе птице, јаја. Плен убија тако што трчи за њим и хвата га кљуном или користи ноге за гажење и убијање.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]