Семјуел Бекет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Семјуел Бекет
Samuel Beckett, Pic, 1 (cropped).jpg
Семјуел Бекет, 1977.
Пуно име Семјуел Баркли Бекет
Датум рођења (1906-04-13)13. април 1906.
Место рођења Даблин
Ирска
Датум смрти 22. децембар 1989.(1989-12-22) (83 год.)
Место смрти Париз
Француска
Најважнија дела
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за књижевност (1969.)[1]
Ruban de la croix de guerre 1939-1945.PNG Ратни крст 1939–1945. (1945.)[2][3]

Потпис

Семјуел Бекет (енгл. Samuel Beckett; Даблин, 13. април 1906Париз, 22. децембар 1989) је био ирски књижевник, драматург и романописац.

Од 1938. године живи у Паризу, а након рата почиње и да пише на француском. Заокупљен проблемом људске егзистенције и отуђености модерног живота, Бекет у свим својим делима даје крајње песимистичку визију света и приказује живот као игру виших сила у којој је човек сведен на физиолошко и духовно вегетирање, на бесмислено „трајање“ испуњено патњама и узалудним ишчекивањем спаса. Да би приказао апсурдност таква живота и човекову беспомоћност, Бекет напушта традиционалну романескну фабулу и уобичајени драмски заплет и замењује их низом сцена које се понављају са малим варијантама, а ликове своди на гротескне и стравичне марионете (неми, слепи, глуви, итд.), које се помичу по неком бесмисленом ритму унутар свог ограниченог животног круга (улица, раскршће, соба) или су чак и у том кретању онемогућене (смештене у канте за смеће или затрпане у песку). Израз је прилагођен тим апсурдним ситуацијама и сугерише их бесмисленим понављањем више-мање истих дијалога или дугим унутрашњим монолозима, у којима је језик ослобођен уобичајене граматичке структуре.

Био је пријатељ са Џејмс Џојсом, коме је био и лични секретар. 1969. године добио је Нобелову награду за књижевност[1]. Најзначајнији је као писац позоришних комада и један од главних представника „театра апсурда“. Написао је и неколико романа, али светски успех постигао је са драмама.

Дела[уреди]

Карактеристике Бекетове поетике[уреди]

 • Јунаци су старци и скитнице, кловновске појаве и људске креатуре, затечене у метафизичком, изобличеном простору.
 • Човек је у његовим делима без корена, без циља, идентитета и садашњости. Празан је и опустошен и своди се само на једноличне, успорене и апсурдне покрете, лишене смисла.
 • Његови ликови немају психолошки и социјални идентитет
 • Човек је безначајан и сам по себи трагичан јер је изгубио историјско памћење
 • У драмама нема праве радње ни логичког следа јер је све покидано у човеку и међу људима; уместо фабуле, доминира унутрашња напетост и потиштеност (меланхолија)
 • У говору његових јунака много је неповезаности, ћутања и понављања истих речи и реченичних конструкција, а то је последица сужене и крајње осиромашене свести у осиромашеној стварности
 • Језик је без јасног и конкретног значења и њиме се све доводи у сумњу јер је све деформисано и без праве сврхе и правог смисла – све је налик на једно велико НИШТА, па је зато све апсурд
 • „Не хтети рећи, не знати шта хоћемо да кажемо, не рећи шта мислимо да кажемо, а ипак стално говорити.“

Референце[уреди]

 1. 1,0 1,1 „The Nobel Prize in Literature 1969”. Nobelprize. 7. 10. 2010. Приступљено 7. 10. 2010. 
 2. „The Modern Word”. The Modern Word. Приступљено 12. 12. 2013. 
 3. Knowlson (1996). стр. 303.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]