Семјуел Бекет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Семјуел Бекет

Samuel Beckett, Pic, 1.jpg
Семјуел Бекет

Информације
Пуно име Семјуел Бекет
Датум рођења 13. април 1906.
Место рођења Даблин (Ирска)
Датум смрти 22. децембар 1989.
Место смрти Париз (Француска)
Дела
Награде Нобелова награда за књижевност
Потпис

Семјуел Бекет (енг. Samuel Beckett; Даблин, 13. април 1906Париз, 22. децембар 1989) је био ирски књижевник, драматург и романописац.

Од 1938. године живи у Паризу, а након рата почиње и да пише на француском. Заокупљен проблемом људске егзистенције и отуђености модерног живота, Бекет у свим својим делима даје крајње песимистичку визију света и приказује живот као игру виших сила у којој је човек сведен на физиолошко и духовно вегетирање, на бесмислено „трајање“ испуњено патњама и узалудним ишчекивањем спаса. Да би приказао апсурдност таква живота и човекову беспомоћност, Бекет напушта традиционалну романескну фабулу и уобичајени драмски заплет и замењује их низом сцена које се понављају са малим варијантама, а ликове своди на гротескне и стравичне марионете (неми, слепи, глуви, итд.), које се помичу по неком бесмисленом ритму унутар свог ограниченог животног круга (улица, раскршће, соба) или су чак и у том кретању онемогућене (смештене у канте за смеће или затрпане у песку). Израз је прилагођен тим апсурдним ситуацијама и сугерише их бесмисленим понављањем више-мање истих дијалога или дугим унутрашњим монолозима, у којима је језик ослобођен уобичајене граматичке структуре.

Био је пријатељ са Џејмс Џојсом, коме је био и лични секретар. 1969. године добио је Нобелову награду за књижевност. Најзначајнији је као писац позоришних комада и један од главних представника „театра апсурда“. Написао је и неколико романа, али светски успех постигао је са драмама.

Дела[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :