Пређи на садржај

Сенке над Балканом (2. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Сенке над Балканом (2. сезона)
Серија Сенке над Балканом
Држава  Србија
Мрежа Нова С
Премијерно приказивање 11. новембар 2019[note 1] — 13. jaнуар 2020.
Број епизода 10
Претходна сезона 1. сезона
Следећа сезона 3. сезона

Друга сезона криминалистичко-драмске телевизијске серије Сенке над Балканом доступна је од 8. новембра 2019. године на интернет платформи ЕОН. Емитовала се од 11. новембра исте године до 13. јануара 2020. године на каналу Нова С. Друга сезона се састоји од десет епизода.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Београд 31. децембар 1933. године. Језиво убиство покреће низ узбудљивих и мистериозних догађаја у којима ће се сукобити локални моћници, државна елита, тајна удружења и стране обавештајне службе. Од блата Јатаган мале па до сјаја Белог двора заплиће се завера која ће довести у питање будућност читаве земље и њеног владара. Време је да истрага почне.

Друга сезона серије ће се бавити припремом и извршењем атентата на краља Александра у Марсеју 1934. године, изградњом споменика Незнаном јунаку на месту срушене тврђаве Жрнов и тајнама са суђења припадницима завере против регента Александра током Солунског процеса 1917. године. Ови историјски факти убачени у фиктивни искреирани свет маште, искомбиновани са фиктивним догађајима и ликовима, чиниће окосницу 2. сезоне серије Сенке над Балканом.

Улоге[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијера
111„Епизода 2.1”Драган БјелогрлићДраган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић11. новембар 2019. (2019-11-11)
Последњи дани 1933. године. Након неуспелог покушаја атентата на краља Александра у Загребу, јасно је да је Југославија у озбиљној политичкој кризи. Велике политичке и стратегијске игре заплићу се и у земљи и у иностранству, сам опстанак Југославије је доведен у питање. Ипак, Београд потреса нешто сасвим друго; језиво убиство на Авали, у средњовековној тврђави Жрнов на месту где ће се ускоро изградити споменик незнаном јунаку Ивана Мештровића. Инспектор Плетикосић, садашњи шеф београдског одељења за крвне и сексуалне деликте преузима истрагу, уз помоћ младог помоћника Зечевића. Од сиротињске Јатаган мале па до елитних клубова, Београд је у новогодишњој грозници и сав тај свет, од ситних лопова па до престоничке елите, бројећи последње секунде старе године не виде какви понори историје се пред њима одвијају.
122„Епизода 2.2”Драган БјелогрлићДраган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић18. новембар 2019. (2019-11-18)
Како је након хапшења лудог Рајка са највиших институција дошло наређење да се истрага убиства на Жрнову прекине, инспектор Плетикосић сумњајући у ту теорију, тражи помоћ од свог пријатеља и бившег шефа, инспектора Танасијевића, који напустивши полицију сада води један сасвим другачији живот. Нестанак Новицког представља озбиљан проблем за државу, кнез Павле наређује генералу Живковићу да што пре сазна шта се десило са грофом. Тај нестанак озбиљно узнемирава и Мају Давидовић која није испунила поверен јој задатак. Мустафа Голубић, заштићен у свом склоништу полако плете мрежу како би сазнао каква се завера спрема. Свако се држи својих интереса, савезништва су успостављена, али ништа није онако како то на први поглед изгледа.
133„Епизода 2.3”Драган БјелогрлићДраган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић25. новембар 2019. (2019-11-25)
Траг убице води до гроба незнаног јунака и тајне ко је тамо заиста сахрањен. Али испитујући тај траг, Станко и Зечевић у својој истрази, коју спроводе уз помоћ Танета наилазе на трагове који их још више шире мистерију. За то време у Италији, на самој граници са Југославијом, нови „јаки” човек подземља се спрема да ступи на сцену. Томасовић спашава македонског терористу Дамјана од његових дојучерашњих усташких пријатеља, и преко њега жели да успостави југословенску производњу и дистрибуцију нове дроге — хероина. Маја Давидовић и Мустафа Голубић на срећу, и мада идеолошки непријатељи, одлучују да сарађују на откривању ко стоји иза завере убиства краља. У тренутку када се Станку учини да је дошао до важног трага, деси се ново убиство.
144„Епизода 2.4”Иван ЖивковићДраган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић2. децембар 2019. (2019-12-02)
Откривањем леша грофа Новицког избија огроман скандал. Маја моли Танета за помоћ у истрази коју она сама спроводи. План о рушењу Јатаган мале и дизању новог насеља на њеном месту креће да се остварује. Мирић добија упутства да у трговини опијумом сарађује са Годином, кртицом службе у усташким редовима. Обрад Савковић, власник часописа „Новог доба” корак по корак спроводи своју агенду служећи се сплеткама и уценама. Маја се све више заплиће у причу коју не разуме у потпуности. Томасовић прилази Мирићу како би се договорили око сарадње. Соња, бивша Танетова жена напушта мужа. И док изгледа да су нови савези склопљени, у тренутку се све мења, а убица наставља свој крвави пир.
155„Епизода 2.5”Мирослав Лекић
Драган Бјелогрлић
Драган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић9. децембар 2019. (2019-12-09)
Тане одлучује да се након смрти Соње укључи у потпуности у потрагу за убицом. Антон Корошец, некада моћни министар унутрашњих дела, сада седи заточен у кућном притвору на Хвару. Ипак и одатле труди се да преко својих веза и утицаја помрси рачуне пре свега генералу Живковићу и београдској елити. Томасовић нуди сарадњу Танету. Ствари се компликују и за Калуђера, а уз то Живковић је убеђен да он игра двоструку игру. Маја схвата да је Рајачки био све време у вези са бечком централом Тула. Станко открива чињенице које сумњу бацају на неочекивану особу. Томасовић долази у Јатаган малу. И док Калуђер спрема освету Јатаган малој, убица проналази нову жртву.
166„Епизода 2.6”Срђан СпасићДраган Бјелогрлић, Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Владимир Кецмановић16. децембар 2019. (2019-12-16)
Рат између Калуђера и Јатаган мале се све више распламсава. И док Томасовић жели да му Јатаган малци помогну око успостављања послова са хероином у Македонији, Тане и Станко настављају своју истрагу о тајанственом убици. Голубић доводи Дамјана Хаџиарсова у њихово склониште и припрема га за одлучујућу улогу коју му је наменио. За то време обруч око Димитријевића се све више стеже и сви знаци показују да је он умешан у убиство. Тане у то не верује, али тада долази до великог преокрета. И док се Тане одлучује на очајнички корак како би заштитио пријатеља, Маји Давидовић долазе лоше вести.
177„Епизода 2.7”Драган БјелогрлићДејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Драган Бјелогрлић23. децембар 2019. (2019-12-23)
Тане се не предаје у намери да докаже Димитријевићеву невиност. Мустафа Голубић му даје информације које ће тајанственог убицу повезати са важним политичким догађајима из далеке прошлости. Долазак Марије Оршић у Београд узнемирио је духове београдских елита и док она истражује због чега и ко је убио грофа Новицког, њен однос са Мајом Давидовић постаје све компликованији. Јатаганци су у Македонији добро примљени, развијају планове за своје даље деловање. Кнез Павле упозорава Петра Живковића да долазе тешка времена и да је опстанак Југославије под знаком питања. И док Мустафа Голубић одлази у Беч у потрази за одговорима, у Београду ће једна изненадна смрт бацити ново светло на цео случај.
188„Епизода 2.8”Данило БећковићДејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Драган Бјелогрлић30. децембар 2019. (2019-12-30)
Нова ситуација тера наше јунаке на нова решења. Тане нуди Томасовићу сарадњу како би кренули на Обрада Савковића за кога сумња да стоји иза покушаја дестабилизације државе. Најзад то је јасно и Станку тако да њих тројица, уз Мајину помоћ спремају план како да намаме Савковића у своју замку. За то време у Македонији производња дроге узима маха. Јавља се и нова љубав, између Бензинца и лепе газда Кирине кћи. Љубав цвета и у Београду, али њени плодови су много опаснији. Марија Оршић плете своју мрежу и док се финални обрачун спрема, једно откриће бациће ново светло на заверу која се плете.
199„Епизода 2.9”Данило Бећковић
Драган Бјелогрлић
Дејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Драган Бјелогрлић6. јануар 2020. (2020-01-06)
Карте су отворене и финални обрачуни се припремају. Калуђер нуди Корошецу сарадњу, Тане и Станко припремају напад на Савковићево царство, Маја покушава да се ишчупа из мреже у коју ју је увукла Марија Оршић, Бојана ће у жељи да помогне Станку, пасти у руке Мустафи Голубићу, Калуђер креће у одлучујућу битку како би уништио своје непријатеље, а док се ствари све више и више компликују, у Македонији ће једна љубав бити крунисана венчањем. Или је то бар тако требало да буде.
2010„Епизода 2.10”Драган БјелогрлићДејан Стојиљковић, Бобан Јевтић и Драган Бјелогрлић13. јануар 2020. (2020-01-13)
Танету и Станку је најзад јасно ко је убица и ко припрема атентат на краља Александра и министра иностраних послова Француске, Бартуа. И како је читава полиција алармирана како би заштитила краља од могућег атентата, једино Тане и Станко схватају да се води двострука игра и да је наводни атентатор само маска за праву заверу, која ће нас поновно вратити на Жрнов. Ствари које ће се тамо десити имаће далекосежне последице по све наше јунаке.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

 • Драган Бјелогрлић дао је назнаке још током снимања да би цела 2. сезона могла да се пре приказивања на Новој С могла појавити и на интернет платформи ЕОН.

„- Постоји чак идеја да се појави на једној интернет платформи, тако да ко жели може да плати и погледа „у цугу” целу серију. Проблем је једино што ће се онда сазнати и ко је убица. Видећемо за коју ћемо се комбинацију определити, то највише зависи од емитера. У току лета, са „Јунајтед медијом”, која је власник и продуцент серије, покушаћемо да нађемо најбоље решење, како би серија била доступна свима.”

 • На промоцији друге сезоне у Југословенској кинотеци, Драган Бјелогрлић је потврдио да ће се друга сезона репризно емитовати и на Првој на пролеће 2020. године. Серија се емитовала од 13. марта до 15. маја 2020. петком у 22 сата на Првој телевизији.
 • Читава друга сезона серије од 18. маја 2020. је такође доступна бесплатно и корисницима портала Нова.рс

Филмска екипа[уреди | уреди извор]

Напомена[уреди | уреди извор]

 1. ^ Све епизоде друге сезоне су постале доступне на платформи ЕОН за 990 динара 8. новембра 2019. године пре почетка премијерног емитовања на каналу Нова С.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • Сенке над Балканом на сајту IMDb (језик: енглески)
 • [1] — Три тајне 2 сезоне серије Сенке над Балканом — Блиц
 • [2] - Sa snimanja Senke nad Balkanom 2 - Večernje novosti
 • [3] - Bjela nasao novog Tita - Telegraf.rs
 • [4] - Poslednja klapa Senki 2 - Blic
 • [[5]] - Премијера Сенки 2 на Филмским сусретима у Нишу
 • [6] - Senke 2 na portalu Nova.rs