Сеоска кућа у Беочину

С Википедије, слободне енциклопедије
Сеоска кућа у Беочину
Seoska kuća u Beočinu 6.7.2018 110.jpg
Опште информације
МестоБеочин
ОпштинаБеочин
Држава Србија
Време настанкапрва половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Сеоска кућа у Беочину, у Станковићевој улици бр. 4, припада типу сеоских стамбених објеката карактеристичних за подручје Срема 18. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа је троделна, правоугаоне основе, челом окренута према улици, са типичним распоредом просторија у низу: соба - кухиња - соба. Трем је постављен на дужој дворишној страни. Саграђена је од набоја, на каменим темељима, а двосливни кров је првобитно био покривен трском која је замењена бибер - црепом. На кући се посебно истичу трем са зиданим луцима као и касетирана улазна врата од храстовине. У кухињи се испод отвореног оџака у време стављања под заштиту налазио зидани банак и штедњак. Затварањем отвореног оџака и изменама основне организације простора у знатној мери је нарушен првобитни изглед зграде, па је стога потребна њена реконструкција.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.