Сеоска кућа у Руском Крстуру

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сеоска кућа у Руском Крстуру
Seoska kuća u Ruskom Krsturu, dvorišna fasada.jpg
Сеоска кућа у Руском Крстуру
Опште информације
МестоРуски Крстур
ОпштинаКула
Држава Србија
Време настанкасредина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Сеоска кућа у Руском Крстуру, насељеном месту на територији општине Кула, подигнута је почетком друге половине 18. века, по досељењу Русина. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа је грађена од набоја, тросливног крова покривеног трском са наглашено испуштеном стрехом дуж дворишне стране. Необичном оријентацијом, ужом, чеоном страном у двориште а задњом ка улици, она указује на свој настанак пре формирања улица. Четвороделне је просторне структуре, у низу: гостинска соба, кухиња са подоџаком, задња соба и комора за коју се, на основу типског пројекта за досељене, може претпоставити да је првобитно била штала. Појава штале као засебне просторије указује на несигурност времена у којем је настала ова, у основи развијена, равничарска кућа Војводине из периода колонизације. Као вредан пример народног градитељства она представља сведочанство о времену досељавања Русина 1751. године и изградње овог села.

Санациони и конзерваторско-рестаураторски радови су изведени 1995. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.