Пређи на садржај

Сергеј Прокудин-Горски

С Википедије, слободне енциклопедије
Сергеј Михајлович Прокудин-Горски
Реномирани руски фотограф, изумитељ и путник (аутопортрет на реци Каролицкали. Фотографија из 1915.
Датум рођења(1863-08-31)31. август 1863.
Место рођењаМуромРуска Империја
Датум смрти27. септембар 1944.(1944-09-27) (81 год.)
Место смртиПаризФранцуска
Веб-сајтwww.prokudin-gorsky.org

Сергеј Михајлович Прокудин-Горски (рус. Сергей Михайлович Прокудин-Горский; 18631944) - познати руски фотограф, хемичар (ученик Мендељејева), проналазач, члан Царског руског географског и Царског руског техничког друштва (ЦРТД). Дао је важан допринос развоју фотографије и кинематографије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Прокудин-Горски провео је детињство на породичном имању Фуникова Гора. Према породичном предању студирао је на Александровском лицеју, иако документи то не потврђују. Дипломирао је на Технолошком институту у Санкт Петербургу, где је слушао предавања Мендељејева. Затим је наставио студије хемије Берлину и Паризу. Сарађивао је са познатим хемичарима и проналазачима: Моменеом и Митеом. Заједно с њима је радио на разради перспективних метода фотографије у боји.

Вративши се у Русију средином 90-их година 19. века, оженио се Аном Александровном Лавровом (18701937) — ћерком познатог руског фабриканта Александра Степановича Лаврова. Сам Прокудин-Горски постао је директор у једном предузећу свога таста. Године 1898. постао је члан фотографског одељења Царског руског техничког друштва. Већ у то време он је највећи руски ауторитет у области фотографије, и њему је поверена организација курсева практичне фотографије при ЦРТД-у.

Другог августа 1901. године у Санкт Петербургу отвара „Фотоцинкографички и фототехнички радионицу“ С. М. Прокудин-Горскога, која је имала лабораторију и редакцију часописа „Фотограф-аматер“.

У периоду од 1909. године до 1918. године, када одлази у емиграцију, Прокудин-Горски обилази многе делове Русије и фотографише. После Октобарске револуције, избегао је преко Норвешке и Енглеске у Француску, где и умире 1944. године.

Фотографије Прокудина-Горског[уреди | уреди извор]

Дана 13. децембра 1902. године Прокудин-Горски је објавио технику прављења слајдова у боји методом тробојне фотографије, а 1905. године је патентирао свој сензибилизатор који је био далеко супериорнији од сличних стране производње. Процедура се састојала од прављења брзог низа монохроматских слика, од којих је свака прошла кроз филтер у другачијој боји (црвена, зелена, плава). Пројектовањем све три слике монохроматске слике добијала се верна репродукција на пројекционом платну.

Прокудин-Горски је имао посебан вагон опремљен као тамна комора, и посебне дозволе од цара Николаја Другог којима је имао приступ свим деловима Царства и подршку државних органа. Својом фотографском техником начинио је преко две хиљаде фотографија, које су задивљујуће сведочанство о животу Руске Империје од 1909. до 1915. године.

Фотографије су његови наследници 1948. године продали Библиотеци америчког конгреса. Сви негативи су скенирани и колоризовани посебном техником, те је 2001. године конгресна библиотека организовала изложбу фотографија Прокудин-Горскога под називом „Империја која је била Русија“ (The Empire that was Russia).

Репродукције фотографија су данас доступне на интернету.

Галерија фотографија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]