Сердар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Сердар (перс. سردار, Персијски изговор: [sær'dɑr]; командант, управник), познат и као Сардар и Сирдар, племићка је титула која се првобитно користила за означавање кнезова, племства и других аристократа. Она се такође користи за означавање главе или вође племена или групе. Користи се као персијског синоним за арапску титулу емира.

Термин и његови когнати настали су од персијске ријечи sardār (سردار) и историјски су заступљени на простору Персије (сада Ирана), Османског царства (сад Турске), Месопотамије (сада Ирака), Сирије, Јужне Азије (сада Пакистана, Индије и Непала), Кавказа, Средње Азије, Балканског полуострва и Египта.[1]

Термин је широко био заступљен код марата племства, које је држало важне позиције у марата државама Царства Марата.

Након пада феудализма, сердар је означавао шефа државе, врховног команданта, као и војни чин. Као војни чин, сердар се обично представља врховног команданта или највишег официра у војсци, што одговара данашњим армијским генералима. Више административна титула Сирдар-Бахадур углавном означава генерал-гувернера или шефа владе удаљене покрајине, као што је британско вицекраљевство.

Референце[уреди]

  1. ^ „SIRDAR, or SARDAR (Per... - Online Information article about SIRDAR, or SARDAR (Per[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 25. 12. 2012. Приступљено 03. 03. 2017.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)