Сестре (музичка група)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сестре (група))
Наступ групе „Сестре”

Сестре су словеначка дрег група која је представљала Словенију на такмичењу за песму Евровизије 2002. године и освојила 13. место.

Томаж Михелич (Miss Marlenna), Дамјан Левец (Emperatrizz) и Сречко Блас (Daphne) заједно су наступали од 2000. године под именом Štrumpant'l Sisters са класичним шоу програмом као дрег краљице. У почетку је део групе била и Charlotta, али након њеног одласка прикључила се Emperatrizz, која је до тада била шминкерка групе. Најпре су наступале пред ЛГБТ+ публиком у клубовима К4 и Tiffany на Метелкови у Љубљани.[1]

Избор за песму Евровизије[уреди | уреди извор]

У фебруару 2002. године сарађивали су са креативним тимом Дома Свободе и заједно су постали једни од највећих и најконтроверзнијих учесника на Песми Евровизије до тада. Тада се као „Сестре“ појављују на ЕМА - словеначком државном избору за Песму Евровизије. Њихова победа изазвала је буру реакција у словеначкој католичкој заједници, што је наводило управу РТВ Словенија да стави вето на избор Сестара као представница Словеније.[2] Разне ЛГБТ+ организације су протестовале и то је довело случај до Европског парламента, који је изразио забринутост за положај права ЛГБТ+ особа и поштовање права мањина у Словенији.[3] Тада је РТВ Словеније признала њихову победу и тиме су Сестре добиле прилику да представљају Словенију на Евровизији 2002. у Талину. Песма „Samo Ljubezen“ (Само љубав) постала је тада хит у Словенији.[4]

У Талину су привлачили пажњу на сваком кораку и иако су завршили на 13. месту, и даље су постали препознатљиви у целој Европи.

Каријера након Евровизије[уреди | уреди извор]

Почели су да наступају широм Европе и били су позвани на бројне иностране представе у Немачкој, Француској, Шведској, Аустрији, Хрватској, Италији, Великој Британији, Босни, Србији, Македонији и Естонији. Такође су наступали у једној од најпопуларнијих емисија у Великој Британији на Каналу 4, Eurotrash.

У октобру 2002. године издали су свој први албум „Souvenir” у издању Менарта, уз подршку партнерског тима Дом Свободе: Магнифико, Барбара Пешут и Шаци. ЦД је снимљен на словеначком, али већина песама је преведена и на енглески, шпански, француски и немачки.[5]

У Београду су снимили два спота са популарним редитељем Дејаном Милићевићем, а добили су и награду 'Victor Victoria' 2002. године за најпопуларнију групу из Словеније у Србији.

Сестре су такође освојиле награду „Fesion” 2002. године за најбољи лични стил у Словенији и награду „Златна плоча” за свој први сингл „Samo Ljubezen“.

Њихов први велики самостални наступ био је у децембру 2002. године у љубљанској Гала дворани у хотелу Унион, што је постигло велики успех и тиме су Сестре постале важан део словеначке музичке сцене.[6]

Сестре сада наступају у измењеном саставу, јер је Дафне напустила трио и њено место је заузела Michelle, Миха Кавчич. Појавиле су се 2019. и у хит ТВ серији српске продукције „Сенке над Балканом”, где су промовисале своју нову песму „Барјак”, чији је продуцент њихов сарадник и пријатељ Магнифико.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „O njima je pričala cijela Evropa: Sjećate li se grupe Sestre?”. cdm.me Cafe del Montenegro. 23. 7. 2019. Приступљено 14. 9. 2020. 
  2. ^ „Сестре трансвестити доносе олују на Евровизију”. news.bbc.co.uk. 5. 3. 2002. Приступљено 14. 9. 2020. 
  3. ^ Banks, Martin (3. 6. 2002). „Трансвеститска победничка песма Евровизије буди сумње за приступање Словеније Европској унији”. politico.eu. Приступљено 14. 9. 2020. 
  4. ^ van Vliet, Wouter (30. 11. 2002). „Сестре представљају Словениу, али не без инцидента”. esctoday.com. Приступљено 14. 9. 2020. 
  5. ^ „Магнифико - биографија”. magnifico.si. Архивирано из оригинала 30. 09. 2020. г. Приступљено 14. 9. 2020. 
  6. ^ Јововић, Перо (17. 5. 2020). „Dekadencija i “pederluk”: Svi skandali “Sestara” iz “Senki. nova.rs. Приступљено 14. 9. 2020. 
  7. ^ Smith, David (11. 11. 2019). „Словенски дрег трио Сестре приказују гламур из 1930-тих у историјској крими драми "Сенке над Балканом". Wiwibloggs.com. Приступљено 14. 9. 2020.