Сејф ел Ислам Гадафи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сејф ел Ислам Гадафи

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 25. јун 1972.
Место рођења Триполи (Либија Либија)
Вероисповест Ислам
Професија Инжињер

Сејф ел Ислам Гадафи (арап. سيف الإسلام معمر القذافي; Триполи, 25. јун 1972) либијски је инжењер, доктор филозофије и политичар. Други је син убијеног либијског вође Муамера ел Гадафија.

Биографија[уреди]

Године 1994. дипломирао је економске науке на Универзитету Ал Фатах у Триполију и добио је звање бакалауреја наука. Године 2000, од бечког IMADEC University је добио звање магистра пословне администрације.

Завршио је Лондонску школу економије и политичких наука. Године 2008. од ове школе је добио звање доктора филозофије за дисертацију на тему „Улога грађанског друштва у демократизацији института глобалног управљања: Од „меке силе“ ка колективном доношењу одлука“.

Он је архитекта и има сопствену архитектонску фирму у ТриполијуNational Engineering Service and Supplies Company.

Сејф ел Ислам је предсједник Libyan National Association for Drugs and Narcotics Control. Године 1997. основао је добротворну задужбину — Gaddafi International Foundation for Charity Associations.

Дана 27. јуна 2011, након претходног захтјева главног тужиоца, Међународни кривични суд у Хагу расписао је потјерницу за Сејфом ел Исламом. Поред њега, потјерница је расписана и за либијским вођом Муамером ел Гадафијем и шефом обавјештајне службе Абдулахом ел Сенусијем. Оптужба их терети за злочине против човјечности.

Заробљен је 19. новембра на југу Либије, у близини границе са Нигером.[1] Налази се у притвору у граду Зинтану. Либијске власти осудиле су га 28. јула 2015. на смрт због његових наводних злочина током Рата у Либији 2011.[2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: