Сигурносно-обавјештајна агенција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сигурносно-обавјештајна агенција
Sigurnosno-obavještajna agencija
SOA (logo).jpg
Преглед
Основана17. августа 2006.
Претходне администрације
  • Контраобавештајна агенција, Обавештајна агенција
НадлежностХрватска
СедиштеЗагреб,
 Хрватска
Годишњи буџет331,7 милиона куна
Руководиоци
  • Даниел Маркић
    (Директор)
Веб-сајтwww.soa.hr

Сигурносно-обавјештајна агенција (хрв. Sigurnosno-obavještajna agencija, краће: СОА) је обавештајна служба Републике Хрватске, задужена за прикупљање, анализу, обраду и оцену података који су од значаја за националну безбедност, са сврхом откривања и спречавања радњи појединаца или група које су усмерене против опстанка, независности, јединствености и суверенитета Републике Хрватске, насилном рушењу структуре државне власти, угрожавању Уставом и законима утврђених људских права и темељних слобода грађана те основа привредног система.

Послове из свог делокруга Агенција обавља на основу Стратегије националне безбедности, Стратегије одбране, Годишњих смерница за рад безбедносно-информативних агенција, закона, захтева законом одређених државних тела, односно захтева корисника резултата рада.

Агенција делује путем седишта у Загребу и 10 регионалних центара. Директора Агендије именују супотписом председник и премијер Републике Хрватске. Директор Агенције је Драган Лозанчић.

Агенција је основана 2006. године доношењем Закона о безбедносно-обавештајном систему Републике Хрватске, односно уједињењем бивше Протуобавештајне агенције и Обавештајне агенције које су престале с радом.

Директори Агенције[уреди]

  1. Томислав Карамарко (13. септембар 2006. — 9. октобар 2008.)
  2. Јосип Буљевић (10. октобар 2008. — 10. октобар 2012.)
  3. Драган Лозанчић (11. октобар 2012. — 2016.)
  4. Даниел Маркић (2016. — данас)

Спољашње везе[уреди]