Сима Аврамовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сима Аврамовић
Simaavramovic.jpg
Сима Аврамовић
Датум рођења(1950-07-19)19. јул 1950.(69 год.)
Место рођењаБеоград
 ФНР Југославија
ШколаУниверзитет у Београду

Сима Аврамовић (Београд, 19. јул 1950) истакнути је српски правник, универзитетски професор и доктор правних наука. Редовни је професор Упоредне правне традиције и Реторике на Правном факултету у Београду, члан Управног одбора Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, као и бивши декан Правног факултета у Београду.

Биографија[уреди]

Завршио је Правни факултет у Београду, где је и докторирао 1981. године са дисертацијом Еволуција слободе тестирања у античком грчком праву. Магистарски рад Рано грчко право и Гортински законик је са одликом одбранио 1977. године. Професор Аврамовић користи седам језика, укључујући енглески, немачки, грчки, француски, италијански, руски и српски, а зна и латински и старогрчки. Објавио је преко сто књига и чланака, а најзначајније књиге су Rhetorike techne – вештина беседништва и јавни наступ (Београд 2008), Исејево судско беседништво и атинско право (Београд 1988), Ars rhetorica – вештина беседништва (2002) и Упоредна правна традиција (Београд 2006).

Председник је Статутарне комисије Универзитета у Београду, оснивач првог факултетског билтена Acta Diurna, председник Фондације Алан Вотсон, председник Клуба пријатеља римског права и антике Forum Romanum, главни уредник Анала Правног факултета у Београду, програмски директор центра за беседништво Institutio oratoria и организатор националног такмичења у беседништву.

Усавршавао се у оквиру Фулбрајтовог програма на Универзитету у Мериленду, као и у Атини у оквиру Onassis Public Benefit Foundation. Године 1990. добио је награду Premio Romanistico Internationale Gerard Boulvert за књигу Исејево судско беседништво и атинско право, која је објављена и на италијанском језику.

Спољашње везе[уреди]