Симо Поповић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Симо Поповић
Симо Поповић.jpg
Војвода Симо Поповић
Датум рођења1846.
Место рођењаТоварник
 Аустријско царство
Датум смрти1921.
Место смртиЦетиње
 Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

Војвода Симо Поповић је познати књижевник, писац и политичар. Истакао се као секретар књаза Николе, који му је доделио титулу војводе.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Гимназију је завршио у Сремским Карловцима и Пожуну (Братислава), где је похађао и словачки протестантски лицеј. Студирао је у Пожуну и у Београду[1]. Око 40 година (од 1870. до 1906) је био у служби књаза Николе. Био је уредник "Црногораца" и "Гласа Црногораца".

Заступао је Црну Гору у различитим дипломатским и политичким мисијама.

Пуних 15 година био је први гувернер Црногорско приморске области.

Водио је ресор Министарства просвете Црне Горе и био члан Државног савета и Уставног одбора. Писао је песме, бавио се публицистиком и преводилачким пословима.

Живот и рад војводе Поповића тесно је испреплетан са животом и политичком делатношћу књаза Николе. То се најбоље види из Мемоара војводе Поповића који су штампани тек 1995. године. У периоду од 1916. до 1919. године, био је у емиграцији, у Француској, заједно са краљем Николом. Налазећи се у дворској свити, сусрећући се са краљем, члановима његове породице и црногорске владе, војвода је био не само сведок већ и учесник догађаја од посебног историјског значаја за историју Црне Горе. У виду писама својој деци, Војвода Симо је стављао на хартију све што је видео, доживео и чуо, а сматрао вредним забележити и сачувати од заборава. Његови записи из времена рата препуни су података који досад нису били познати.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Симо Поповић, војвода, аутор: ПР, Датум објаве: 08.05.2015
  2. ^ „:::::: Слике Из Српске Историје ::::::[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 17. 03. 2014. Приступљено 17. 03. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Андријашевић, Живко М. (1999). „Књаз Никола о Србији и србијанско-црногорским односима у "Мемоарима" војводе Симе Поповића”. Перо и повест: Cрпско друштво у сећањима. Београд: Филозофски факултет. стр. 129—142. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]