Симо Поповић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Симо Поповић
Симо Поповић.jpg
Војвода Симо Поповић
Датум рођења1846.
Место рођењаТоварник
 Аустријско царство
Датум смрти1921.
Место смртиЦетиње
 Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

Војвода Симо Поповић је познати књижевник, писац и политичар. Истакао се као секретар књаза Николе, који му је доделио титулу војводе.[1]

Биографија[уреди]

Гимназију је завршио у Сремским Карловцима и Пожуну (Братислава), где је похађао и словачки протестантски лицеј. Студирао је у Пожуну и у Београду[1]. Око 40 година (од 1870. до 1906) је био у служби књаза Николе. Био је уредник "Црногораца" и "Гласа Црногораца".

Заступао је Црну Гору у различитим дипломатским и политичким мисијама.

Пуних 15 година био је први гувернер Црногорско приморске области.

Водио је ресор Министарства просвете Црне Горе и био члан Државног савета и Уставног одбора. Писао је песме, бавио се публицистиком и преводилачким пословима.

Живот и рад војводе Поповића тесно је испреплетан са животом и политичком делатношћу књаза Николе. То се најбоље види из Мемоара војводе Поповића који су штампани тек 1995. године. У периоду од 1916. до 1919. године, био је у емиграцији, у Француској, заједно са краљем Николом. Налазећи се у дворској свити, сусрећући се са краљем, члановима његове породице и црногорске владе, војвода је био не само сведок већ и учесник догађаја од посебног историјског значаја за историју Црне Горе. У виду писама својој деци, Војвода Симо је стављао на хартију све што је видео, доживео и чуо, а сматрао вредним забележити и сачувати од заборава. Његови записи из времена рата препуни су података који досад нису били познати.[2]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Симо Поповић, војвода, аутор: ПР, Датум објаве: 08.05.2015
  2. ^ „:::::: Слике Из Српске Историје ::::::[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 17. 03. 2014. Приступљено 17. 03. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Литература[уреди]

  • Андријашевић, Живко М. (1999). „Књаз Никола о Србији и србијанско-црногорским односима у "Мемоарима" војводе Симе Поповића”. Перо и повест: Cрпско друштво у сећањима. Београд: Филозофски факултет. стр. 129—142. 

Спољашње везе[уреди]