Симо Хејхе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Симо Хејхе
Simo hayha second lieutenant 1940.png
Симо Хејхе, фински војник, након рата са видљивим ожиљком на лицу
Надимак „Бијела смрт“
Датум рођења 17. децембра 1905.
Место рођења Раутјерви
Велико Војводство Финске
Датум смрти 1. априла 2002.
Место смрти Хамина
Финска
Године службе 1925–1940
Чин поднаредник (у рату)
потпоручник (после рата)
Битке/ратови Зимски рат

Симо Хејхе (фин. Simo ”Simuna” Häyhä; Раутјерви, 17. децембра 1905Хамина, 1. априла 2002) је био фински војник познат као руска „Бијела смрт“ (рус. Белая смерть; фин. Valkoinen kuolema; швед. Vita Döden). Он је у Зимском рату користећи стандардан нишан на пушци М-28/30 за стотину дана убио више стотина војника црвене армије.

Ране године и учествовање у II свјетском рату[уреди]

Хејхе је рођен у мјесту Раутјарви близу данашње границе Финске и Русије. Тамо је 1925. започео служити војску. Прије приступања војсци био је земљорадник и страствен ловац с много ловачких трофеја. Током Зимског рата (1939—1940), рата између Совјетског Савеза и Финске, постао је снајпер и борио се против Црвене армије. Сматрају га најуспјешнијим снајпером 2. свјетског рата.

Обучен у потпуно бијело камуфлажно одијело на температурама од -20 °C до -40 °C Хејхе је убио 505 војника Црвене армије. Број од 505 војника је потврђен док се, уколико се рачунају и непотврђене смрти, број погинулих под његовим хицима пење и до 542. Неслужбени извори тврде да је убио преко 800 непријатељских војника. Осим што је био спретан са снајпером Хејхе је убио и преко 200 војника машинском пушком Суоми КП-31. Све те војнике убио је у року од 100 дана.

Хејхе је користио снајпер М-28 због своје релативно мале висине (1,6 м). Користио га је без телескопског нишана како би представљао што мању мету за противника (код било каквог оптичког додатка на снајперу глава при нишањењу треба да буде изнад саме пушке). Поред тога, телескопски нишан због ниске температуре може да се замагли, а при сунчевом сјају може да ода положај. Тактике које је користио у лову примијенио је и у рату — испред себе је утабао снијег како се не би распршио приликом пуцања и тако одао његов положај. Поред тога, држао је снијег и у устима како се не би видјела пара настала дисањем.

Симо Хејхе након почасне додјеле пушке М-28.

Совјети су га неколико пута покушали убити, у почетку снајперима, а касније и артиљеријским нападима, али безуспјешно све до 6. марта 1940. када је из засједе погођен метком у вилицу. Совјетски војници су због тешких озледа главе непомичног Хејхеа оставили у снијегу, сматрајући да је мртав. Пронашли су га фински војници, а освијестио се тек 13. марта, на дан проглашења мира. Војници који су га пронашли тврдили су да му је висила цијела лијева страна главе, што је врло могуће с обзиром на касније слике (ожиљак се протеже преко цијеле лијеве стране вилице).

Хејхе је познат и по томе што је најбрже у историји финске војске напредовао од чина водника до чина поручника.

Касније године[уреди]

Након завршетка Зимског рата требало му је неколико година да се опорави од озљеда главе. Опоравак је био потпун и Хејхе се поново посветио својој страсти — лову на јелене и узгоју паса.

Занимљивости[уреди]

У разговору 1998. године питали су га чему дугује успјех као снајпер на што је одговорио врло једноставно: „Вјежби!“ На питање да ли жали за људима које је убио, рекао је: „Радио сам оно што су ми рекли, најбоље што сам знао.“

Спољашње везе[уреди]