Симсала Грим

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Симсала Грим
Omot simsala grim.jpg
ДВД омот 11 епизоде Дванаест принцеза
Ориг. назив Simsala Grimm
Преп. и као Симсала Грим — Најлепше бајке браће Грим
Жанр комедија, породични филмови, пустоловина,
Режија Гари Блатчфорд
Крис Дојл
Џоди Генон
Герхард Хан
Давид Инкорвала
Гласове
позајмили

Владислава Ђорђевић
Јадранка Селец
Марко Живић
Милан Чучиловић
Данијел Сич
Бојан Лазаров
Душица Синобад
Александра Цуцић
Горан Пековић
Небојша Буровић
Татјана Станковић
Виолета Пековић
Композитор Џенс Буш
Гари Шницлер
Карстен Саглинг
Земља  Немачка
 Аустрија
Језик немачки
Број сезона 3
Број епизода 52 (списак епизода)
Време трајања ~25 минута
Продукција
Извршни продуцент Стефан Бејтен
Клаус Клаузен
Андреј Сикоев
Продуцент Герхард Хан
Емитовање
Емитер KI.KA
Премијерно
приказивање

1. новембар 1999. — 2010.
Емитовање у Србији
Емитер Минимакс ТВ
KA ТВ
Прво
приказано на

ДВД
Премијерно
приказивање

ДВД:
20052010.
Минимакс:
2016.
KA:
2018. — Још траје
Профил на IMDb-ју

Симсала Грим (нем. Simsala Grimm) немачко-аустријска је цртана серија, која се састоји од прича браће Грим, а од треће сезоне и Ханса Кристијана Андерсена и осталих познатијих аутора.

Емитовање и синхронизација[уреди]

У Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији се емитовала од 2016. на Минимакс ТВ на српском језику. Од 2018. године серија се емитује на КА ТВ. Синхронизацију је радио студио Призор за DVD издања Миленијум филм и видео 2005-2006. за прве две и 2010. за трећу сезону. Улоге су тумачили Владислава Ђорђевић, Јадранка Селец, Марко Живић и Милан Чучиловић, а у трећој сезони постави се придружио Данијел Сич. Све песме су синхронизоване. DVD-јеви су се продавали у свим горе наведеним државама и у Хрватској, садржали су српску и хрватску синхронизацију.

Синхронизацију DVD издања број 1 које садржи епизоде Снежана и седам патуљака (сезона 2 епизода 8) и Шест лабудова (сезона 2 епизода 10) са појединим синхронизованим песмама радио је Квартет Амиго (Горан Пековић, Небојша Буровић, Татјана Станковић, Виолета Пековић).

Синхронизацију DVD издања број 5 које садржи епизоде Палчић (сезона 1 епизода 2) и Златокоса (сезона 1 епизода 8) радио је као и главну синхронизацију студио Призор, али је коришћена другачија постава (Душица Синобад, Александра Цуцић, Бојан Лазаров, Марко Живић).

Ликови[уреди]

Главни ликови[уреди]

Јојо
Доктор Кроки
  • Јојо - је главни лик Симсала грим серије. Он је плави којот и највећи авантуриста одувек. Јојо са доктором Крокијем путује светом магичних књига и потом помаже људима да реше своје проблеме или их бар инспиришу. Јојо је којот/полу-животиња са плавим крзном и многим људским карактеристикама: причање, размишљање, понашање и креће се као човек. Носи црвени шешир са звоном на глави и малим црвеним огртачем око његових рамена. Јојо је добар лик, али понекад је и тврдоглав. Воли да помаже људима, али не на начин као што до ради доктор Кроки. Врло је весео и несташан.
  • Доктор Кроки - Књишки мољац попут бића. Црвене је боје са ружичастим пругама и има кратак реп. Увек носи наочаре и жуту торбу. Такође, носи жути шешир, али га не носи сво време јер му стално пада. Има црне очи. Кад се набацује, он каже: "Ја сам Кроки, доктор Кроки. Научник, филозоф, виртоуз....", а онда углавном престане са набацивањем јер се нешто догодило. Доктор Кроки је љубазан и паметан, јер он је филозоф.
  • Чаробна књига - Књига се појављује на почетку и крају сваке епизоде, а то је прича из серије. Књига има браон корице и на корици се налази портрет једног од браће Грим. Такође књига има златне углове на крају корице, као и црвене и тамне златне кругове.То је књига у којој се налазе све бајке. Већином су засноване на бајкама браће Грим, али и Ханса Кристијана Андерсена и других писаца. Књига се отвара на сваком почетку и магичном златном прашином претвара доктора Крокија и Јоја у стварна бића. Онда их ставља у некој од бајки где помажу херојима и херојинама да победе своје непријатеље. Књига се појављује на крају епизоде кад долази да врати доктора Крокија и Јоја који су претходно завршили свој задатак.

Остали ликови[уреди]

  • Птице - Оне су три обичне птице. Прва птица изгледа као петао и иима бело перје, велики наранџасти кљун, реп и обучен је у плавој кошуљи. Друга птица изгледао као пиле и има жуто перје, наранџасти кљун, изгледао као мушко због зеленог шешира и зелених панталона. Трећа птица има жуто перје, жуте панталоне и црвену јакну. Оне имају обичај да певају о томе шта се дешава у епизоди или да помажу Јоји и доктору Крокију у малим задацима.
  • Мишеви - Три обучена миша се појављују у неколико епизода, обично дају савет или помажу доктору Крокију и Јојоу. Не причају.
  • Краљ - Појављује се у првој епизоди сезоне 1 Храбри кројач. Краљ је попуњеног изгледа, поприлично је стар, има светло смеђе бркове, браду и косу. На себи носи црвени капут са жутим крајевима и зеленом кошуљом испод капута. Такође има златану огрлицу баш као и његова ћерка, али има црвени драгуљ који се налази у средини огрлице. Има велику златну круну на глави. Краљ је добар, али искушава кројача да види да ли је он довољно добар за његову ћерку, принцезу Елизабет.
  • Краљ (Ђаво с три златне власи) - је лик који се појављује у петој епизоди сезоне 1 Ђаво с три златне власи. Краљ има дугу тамно смеђу браду и бркове, дебелог је изгледа, има црну косу. Носи дугу жуту круну и мач. Обучен је у пастелној смеђој кошљу и плавом краљевском огртачу. Зле је нарави и паметан је. Због своје зле нарави не да својој ћерки да се уда за Каспера лимаревог сина, али на крају епизоде је срећан, јер му је Каспер донео много злата и након тога је прихватио да се његова ћерка уда за Каспера. Ипак, он је негативац, јер све до краја епизоде није прихватио да се његова ћерка уда за Каспера.

Списак епизода[уреди]

У свакој епизоди сусреће се један од познатих ликова браће Грим, или у 3. сезони и других аутора, у чаробној земљи Симсали. Свака епизода почиње са доктором Крокијем и Јојоом како седе на полици и оживе успомоћ чаробне књиге, која их води по Симсали. Они се труде да помогну ликовима бајки.

Сезона 1[уреди]

Епизоде
1. Храбри кројач
2. Палчић
3. Ивица и Марица
4. Вук и седам јарића
5. Ђаво с три златне власи
6. Шест помоћника
7. Господар лопова
8. Златокоса
9. Краљ Брадоња
10. Упознати страх
11. Зли патуљак [a]
12. Мачак у чизмама
13. Бата и сека

Сезона 2[уреди]

Епизоде
1. Бременски градски музиканти
2. Црвенкапа
3. Сточићу, постави се
4. Верни Јова
5. Кристална кугла
6. Плава светлост
7. Пепељуга
8. Снежана [b]
9. Успавана лепотица
10. Шест лабудова
11. Две принцезе
12. Зачарани принц
13. Гушчарица

Сезона 3[уреди]

Епизоде
1. Чаробни пасуљ
2. Чупавко
3. Јеж и зец
4. Стари султан
5. Бака Зима
6. Три прасета
7. Четири умешна брата
8. Чаробњаков шегрт
9. Славуј
10. Лепотица и звер
11. Дванаест принцеза
12. Срећни Јовица
13. Мали Мук
14. Златокоса и три медведа
15. Аладин и чарбона лампа
16. Калиф рода
17. Добошар
18. Снежана и Ружица
19. Медвеђе крзно
20. Мала сирена
21. Пинокио
22. Гвоздени човек
23. Царево ново одело
24. Јоринда и Јорингел
25. Распевана шева
26. Три пера

Улоге [1][уреди]

Име лик(ов)а Главна синхронизација (студио Призор) С1 Е2, 8 С2 Е8, 10
Јојо Владислава Ђорђевић Душица Синобад Небојша Буровић
Доктор Кроки Јадранка Селец Александра Цуцић Горан Пековић
Птице Владислава Ђорђевић, Јадранка Селец Душица Синобад, Александра Цуцић Виолета Пековић, Татјана Станковић
Остали Марко Живић, Милан Чучиловић, Данијел Сич Бојан Лазаров, Марко Живић

Напомене[уреди]

  1. ^ На DVD омоту као назив епизоде наводи се Вилењак, али у самој епизоди се помиње Зли патуљак.
  2. ^ На DVD омоту као назив епизоде наводи се Снежана и седам патуљака, али у самој епизоди се помиње Снежана.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]