Пређи на садржај

Синан-пашина џамија у Призрену

С Википедије, слободне енциклопедије
Синан-пашина џамија
Опште информације
Местоу центру Призрена
ОпштинаОпштина Призрен
Држава Србија
Врста споменикаџамија
Време настанкаXVII век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуРепублички завод за заштиту споменика културе

Синан-пашина џамија је исламски верски објекат у Призрену, подигнут 1615. године (1026. по исламском мерењу). Према одликама њене архитектуре, припада класичном османском стилу, иако је њена унутрашња структура нестандардна и ретка. Свој назив је добила по свом ктитору, Синан-паши, који је за њену изградњу искористио камен са задужбине цара Душана, манастира светих Архангела, који се налази недалеко од самог града, у клисури Призренске Бистрице. На њеном унутрашњем зиду се налази натпис Ђенет мисали, што у преводу значи слична рају.

Синан-пашина џамија се данас налази под заштитом Републике Србије као споменик културе од изузетног значаја.[1][2]

Изглед џамије[уреди | уреди извор]

Унутрашњост џамије, над којом се уздиже купола пречника око 14,5 метара, је подељена на два дела:

  • молитвени део
  • део у коме се налази михраб

Њена унутрашњост је декорисана сликаним орнаментима у исламској традицији, чији се најстарији слој датира у 1628. годину и налази се у калоти куполе. На њеном северном крају се налази минарет полигоналне основе, док је трем, који је грађевина првобитно имала, касније порушен и није постојао, до почетка XXI века, када је обновљен.

За изградњу џамије, коришћени су правилно тесани камени блокови из Душанове задужбине, а њени некадашњи декоративни елементи, уочљиви су на богато декорисаном махвилу (у њеној унутрашњости), попут капитела некадашње царске гробнице.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Споменици културе од изузетног значаја (језик: српски)
  2. ^ Синан-пашина џамија — Споменици културе у Србији”. САНУ. 
    (из књиге Пејић, Светлана; Милић, Милета, ур. (1998). „Призрен, Синан-пашина џамија”. Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (на језику: српски). Београд: Републички завод за заштиту споменика културе. стр. 459. ISBN 8680879126. 
  3. ^ History of the Holy Archangels' Monastery Архивирано на сајту Wayback Machine (4. децембар 2022)“ (www.kosovo.net) (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]